Русия и НАТО заедно ще унищожават остарели руски боеприпаси


Русия и НАТО заедно ще унищожават остарели руски боеприпаси Русия и НАТО ще създават фонд по утилизация на остарели руски боеприпаси. По такъв начин Русия се надява да съкрати количеството извънредни ситуации при взривяването на боеприпаси, а НАТО да укрепи отношенията с Русия. Руски специалисти ще посетят завод по утилизация на боеприпаси в турския град Яхшихан, за да оценят възможностите на натовските технологии.

На 23 октомври в Брюксел беше открито първото през последните две години заседание на Съвета НАТО-Русия на равнище на министри на отбраната. Трябва да посочим, че отношенията на Русия и НАТО буксуват, по редица въпроси се запазват значителни разногласия. Въпреки това има конкретни проекти, реализирането на които в перспектива е възможно. Както съобщи от Брюксел в интервю за „Гласът на Русия” военният наблюдател на вестник „Комсомолская правда” Виктор Баранец, по време на заседанието беше обсъждан въпрос за създаването на Фонд по утилизация на остарели боеприпаси:

– В частност, стана дума за Калининградска област и други региони. На това обърна внимание и министърът на отбраната Сергей Шойгу, който заяви, че Русия с благодарност ще приеме челния опит на страни от НАТО, които притежават най-нови технологии за безопасно унищожение на остарели боеприпаси. При всички случаи тяхното съвместно унищожение е много по-добре, отколкото да се копаят окопи на „студената война”. Именно това посочи руският министър на отбраната и натовци се съгласиха с него.

Темата за възможно сътрудничество в сферата на утилизация на боеприпаси на Русия и алианса започна да се обсъжда преди една година. Идеята има за цел да бъдат утилизирани руски арсенали с руски пари, но с използване на съвременни натовски технологии. Задачата за унищожение на боеприпаси съществува реално, защото в съветския период те се създавали за водене на голяма война, подчерта вице-президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков:

– Химическият състав на взривните вещества, барутът, другите елементи на боеприпасите остаряват и при продължително съхранение създават заплаха за самопроизволен взрив. НАТО са загрижени от този въпнос по една единствена причина – боеприпасите, макар и остарели, могат да попаднат в ръцете на недобросъвестни хора, които след това могат да ги продадат на онези сили, които водят война против НАТО.

В сряда генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изразил надежда, че тръстовият фонд на Русия и НАТО по утилизация на остарели руски боеприпаси ще бъде създаден в близките месеци. Но специалисти от руското военно ведомство, преди да приемат решение по повод фонда, трябва да посетят завода по утилизация на боеприпаси в турския град Яхшихан.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олег Нехай
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 26.10.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: