Отпорът срещу „Шеврон“ в Румъния продължават


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Природозащитници поискаха отмяна на разрешителното за проучвания за шистов газ

Четири неправителствени организации в Румъния поискаха от Апелативния съд в Букурещ да анулира споразуменията, въз основа на които американската компания Шеврон е получила право да извършва проучвания за шистов газ в източния град Бърлад в окръг Васлуй и в черноморския окръг Констанца, съобщи Медиафакс.

Представители на организациите заявиха, че са представили в съда закон, одобрен от френския парламент, който спира всякакви проучвания и добив на шистов газ във Франция и прекратява всички издадени от френското правителство разрешения. Те са приложили към документацията и скорошно решение на Европейския парламент, според което трябва да се промени директивата за изготвяне на доклад за околната среда, когато става дума за експлоатация на шистов газ.

Според представители на организациите петролното споразумение с Шеврон за периметъра в Бърлад е одобрено с правителствено решение през 2004 г., а за трите участъка в окръг Констанца – през 2012 г.

Американската компания беше принудена да спре проучванията в село Пунджещ, окръг Васлуй, миналата седмица след масови протести на местното население и митинги в знак на солидарност в Букурещ и други градове в страната.

Румънският премиер Виктор Понта обаче заяви по време на посещението си в Съединените щати тази седмица, че подкрепя проучванията за шистов газ и че компанията Шеврон няма намерение да се изтегля от Румъния, а „само да обясни по-ясно технологичните предимства и методите за защита на околната среда“.
„Енергийната независимост е национална цел за Румъния и правителството ще подкрепи всички проучвания за неконвенционален газ (. . .) При условие, че са изпълнени и спазени всички стандарти за околната среда, преимуществата са много важни“, изтъкна румънският премиер във Вашингтон.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 25.10.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: