Вигенин и Венизелос: Сиртаки и ФИРОМ


Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Атина. „И за България станахме ФИРОМ“ – под този акцент медиите в Скопие коментират вчерашната среща в Атина на министъра на външните работи Кристиан Вигенин с министъра на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос. Основният акцент в материалите от Атина е проблемът с името на Македония; докато темата за договора за добросъседство е оставена назад. В последните месеци Скопие ясно даде да се разбере, че не им е приоритет договорът за добросъседство, който България е поставила като условие за получаване на подкрепа за евроинтеграцията на Македония. „Добре знаете нашата позиция за Македония. Все още преговаряме за договор за сътрудничество и добросъседски отношения и очакваме този процес да се ускори”, каза на срещата с Венизелос българският министър на външните работи Кристиан Вигенин. Вигенин допълни, че въпросът за добросъседските отношения е ключов въпрос за всяка страна – кандидат за членство в Европейския съюз.
Българският външен министър Кристиан Вигенин загуби името Македония по пътя към Атина, коментира македонският вестник “Вечер”. Според изданието, в речника си Вигенин ползвал ФИРОМ и Скопие, въпреки че България е първата страна, която призна Македония под конституционното й име.
„Може би ролята на гост в страната която, независимо от всички свои вътрешни и икономически проблеми, изкуствено поддържа проблема за името, влияеше Скопие и ФИРОМ да влязат в речника на Вигенин, или Атина беше точното място където София ще представи новата си позиция по отношение на спора за името. Това отношение на Вигенин се съвпада с изявлението на гръцкия премиер Андонис Самарас, който заяви, че България и Албания са на страната на Гърция в спора за името”, коментира вестникът. В текста се цитира и изявлението на Вигенин, в което посочва, че България все още преговаря с Бившата югославска република Македония за подписване на договор за сътрудничество и добросъседство и очакванията са процесът да бъде ускорен, тъй като добросъседските отношения са ключови за всяка страна, която се стреми към ЕС.
„Кристиан Вигенин и Евангелос Венизелос играха сиртаки за името“, пише вестник „Дневник“. Топката е в ръцете на Македония и сега Скопие трябва да реагира на доклада на ЕК и на откритите въпроси със съседните страни. Това заявиха министрите на външните работи на България и Гърция Евангелос Венизелос и Кристиан Вигенин, които се срещнаха вчера в Атина, пише днес македонският вестник ”Дневник”, в статия озаглавена „Вигенин и Венизелос играха сиртаки за името”. Двамата министри, които се срещнаха ден след като беше обявен докладът на ЕК за Македония, заявиха че Гърция и България имат добри двустранни отношения и силно сътрудничество в многостранен план.
„Ако се анализира дипломатическият речник на двамата министри на пресконференцията, на която можеха да се поставят само два въпроса, тогава е съвсем ясно, че ролята да се изпратят основните послания към съседа Македония пое изцяло Вигенин. Той даже излезе от официалната рамка на двустранно сътрудничество с Македония и в Атина вместо конституционното име ползваше временното БЮРМ”, посочва вестникът.
„Гърция и България отново вдигат бариерата“, пише „Утрински весник“. Без добра оценка от съседите за добросъседски отношения, няма да има зелена светлина за преговори с ЕС. Това е оценката от срещата на министрите на външните работи на България и Гърция – Кристиан Вигенин и Евангелос Венизелос в Атина, ден след обявяването на доклада на ЕК за напредъка на Македония, пише днес македонският ”Утрински весник”. Според изданието двете страни очакват от македонското правителство да реши откритите въпроси, за да си помогне за членство в ЕС. Вестникът изтъква, че това било първото официално посещение на Вигенин в Атина като външен министър на България. Венизелос от своя страна е заявил, че тази година не трябва да се очаква Гърция да даде съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, докато не бъде изпълнено искането за добросъседски отношения.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 19.10.2013, in Балканите and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: