Оптимизъм в преговорите между Иран и Запада


Снимка: Getty Images / Guliver

Снимка: Getty Images / Guliver

Във вторник преговорите по иранската ядрена програма бяха подновени в атмосфера на надежда в рамките на опитите за възобновяване на диалога чрез „пътна карта”, която бе предложена от Иран.

Очакванията са големи, още повече, че новият президент на Иран Хасан Роухани направи многократно жестове на отвореност към Запада, и най вече към САЩ.

Признак за тази „нова атмосфера” е фактът, че за първи път преговорите ще се проведат на английски език. Очаква се разговорите между Техеран и шестте преговарящи страни (САЩ, Франция, Великобритания, Русия, Китай и Германия) да продължат два дни на ниво политически директори или заместник-министри на външните работи. Срещите ще бъдат председателствани от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф пък трябва да представи „пътната карта” на Иран за разрешаване на споровете.

Според редките сигнали, идващи от Техеран, целта ще бъде да се изготви споразумение за по-малко от година, като първият етап ще бъде в рамките на един или два месеца. Зариф вече заговори за необходимостта от организиране на среща на министерско ниво.

След първите разговори преговорите от иранска страна ще бъдат продължени от заместник-министъра на външните работи Аббас Арагши.

За първи път американската делегация, която е ръководена от заместник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Уенди Шърман, е придружена от ръководители, изготвили икономическите санкции срещу Иран, чиято тежест вече се усеща върху иранската икономика. Присъствието на тези представители бе интерпретирано от американските експерти като знак за отвореността на Вашингтон.

Западът и Израел продължават да подозират Иран, че укрива военни дейности под шапката на мирната си ядрена програма. Те се опасяват от възможността Техеран да обогати уран до ниво, което ще бъде достатъчно за производството на атомна бомба.

В усилията си да окаже натиск върху големите сили да не отслабват хватката си около Техеран, Израел се оказа изолиран. „Ще бъде историческа грешка да се облекчат санкциите срещу Иран в момент, в който достигат целта си”, предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В навечерието на преговорите всяка страна изрази „предпазлив оптимизъм”, като призова другия в диалога да даде конкретни доказателства за намеренията си.

Арагши – ирански дипломат с по-класическа реторика и главен преговарящ по иранската ядрена програма, вече очерта „червената линия за Иран” относно обогатяването на уран, който е в центъра на опасенията на Запада. „В никакъв случай няма да позволим обогатяването на уран да бъде прекратено, ограничено или спряно. В същото време обаче, може да поговорим за нивото, формата и количеството на обогатяването”, заяви той. „Няма да позволим и един грам обогатен уран да напусне страната”, предупреди още Арагши.

„Доверието не може да се поръча. То може да се появи по време на преговорите”, заяви от своя страна Али Лариджани – председател на иранския парламент и бивш преговарящ по ядрената програма. Той подчерта, че въпросът не е в намирането на „търговско споразумение”, в което всяка страна да даде нещо, а в „изграждането на доверие”.

АФП

Източник: http://asia.actualno.com

Posted on 17.10.2013, in Анализи, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: