Македония влиза в ЕС само с договорено име


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Брюксел се кани да наложи решението на спора с Гърция като условие за присъединяването на Скопие

Македония ще стане пълноправен член на Европейския съюз само ако реши спора около името си с Гърция. Такова условие Брюксел е на път на постави пред властите в Скопие, съобщава македонската агенция МИА.

Според медията това означава, че евентуални преговори за присъединяване няма да започнат преди окончателното уреждане на разногласията с Атина. Ясен знак за подобно негативно развитие за бившата югославска република Европейската комисия ще даде още тази седмица в годишния си доклад за развитието на страната по пътя й към ЕС. В него въпреки препоръката за старт на преговорите ще се настоява за „неотложно“ решение на 22-годишния спор около името. Докладът ще бъде представен официално в сряда от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

Политика за отлагане на членството на Македония заради наименованието й от 2008 г. следва и НАТО. Миналата седмица генералният секретар Андерс Фог Расмусен потвърди, че твърдата политика на алианса в тази посока няма да се промени.

До седмици представители на Атина и Скопие трябва да се срещнат в Ню Йорк за нов кръг от преговори под ръководството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Разговорите ще бъдат продължение на тези, на които Нимиц беше медиатор по-рано през тази година.

Според медиите в двете страни през април той е предложил компромисната формулировка „Горна република Македония“. Атина е дала благословията си, но властите в Скопие категорично са отхвърлили подобна възможност.

През миналата седмица политикът от опозиционния Социалдемократически съюз Любомир Фръчковски призова името „Горна република Македония“ да бъде прието.

Западната ни съседка получи статут за кандидат за членство в ЕС още през декември 2005 г., а в своите редовни доклади от 2009 г. досега всяка година ЕК напразно дава препоръка за тяхното стартиране.

Източник: http://pressadaily.bg

Реклами

Posted on 15.10.2013, in Балканите and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: