Защо Афганистан се кара със САЩ


 © Колаж: «Гласът на Русия»


© Колаж: «Гласът на Русия»

Джон Кери отлетя от Кабул без да реши само един проблем – „имунитета на войските” на САЩ на територията на Афганистан срещу съдебно преследване от органите на правосъдието на тази страна. Именно този проблем ще решава афганистанският Съвет на старейшините през ноември.

Без положително решение от страна на Съвета на старейшините, САЩ ще трябва да изведат целия си военен контингент оттам през 2014 година. Това вече се е случвало – през 2011 година заради отказването на ръководството на Иран да даде „имунитет на войските” на САЩ в тази страна не беше подписано точно това съглашение и американците изтеглиха своите войски.

Още в събота на съвместна пресконференция с президента на Афганистан, Джон Кери заяви, че без решаването на този въпрос „двустранен договор за сигурност, за съжаление, няма да има”. По думите на Кери, навсякъде, където има войски на САЩ, включително Япония, Южна Корея, Европа и Африка, се действа по единен стандарт. И Афганистан просто не може да остане изключение. Друг е въпросът, че „имунитет” не означава безнаказаност. По думите на Кери, всеки гражданин на САЩ, намиращ се в състава на войските и нарушаващ закона, ще бъде преследван от закона и всеки нарушител на закона или престъпник ще бъде наказан. Но, разбира се, по законите на САЩ.

Тази общоприета практика и изисквания на САЩ по отношение „имунитета на войските” по нищо не се различават от условията за пребиваване на военни контингенти на всяка страна зад нейните граници, особено по време на бойни действия. Но афганистанската страна неизвестно защо дълго и трудно решава този толкова очевиден въпрос. Какъв е проблемът?

Разходите за сигурността сега надхвърлят бюджета на Афганистан, а неговите въоръжени сили още дълго време няма да могат да изпълняват всички задачи, свързани с воденето на бойни действия. Очевидно е, че ръководството на страната добре разбира това. Но да заяви открито за фактическата липса на суверенитет ще бъде самоубийство за днешния режим. Така че всички демонстративни „караници” на афганистанския президент със западните съюзници е само традиционната пропагандна „стока” на афганистанските власти, която е предназначена изключително за вътрешния пазар.

В събота Хамид Карзай вече заяви, че са успели да достигнат съгласие, според което САЩ след 2014 година ще провеждат само отделни военни действия против терористите. Американската страна също заяви, че заминаването на Кери от Кабул е останало само да се съгласуват отделни детайли от двустранния договор за сигурност (Bilateral Security Agreement). Така че афганистанските старейшини едва ли ще последват примера на своите иракски колеги. Още повече, виждайки неговия печален резултат.

Posted on 15.10.2013, in Международна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: