„Женева-2“: очаквания и проблеми


Джон_Кери_и_Сергей_Лавров

Мирната конференция за Сирия ще се проведе в средата на ноември, заявиха Сергей Лавров и Джон Кери, предаде ИТАР-ТАСС.  Министрите на външните работи на Русия и САЩ се срещнаха в Индонезия на срещата на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Джон Кери отбеляза, че окончателната дата на конференцията ще бъде определена от ООН,  в частност от генералния секретар на организацията Бан Ки Мун и от неговия специален пратеник за Сирия Лахдар Брахами. „Договорихме се да се срещнем с господин Брахами и да го призовем да посочи дата за провеждане на конференцията колкото се може по-скоро.“, допълни Джон Кери.

В началото на месец октомври Москва даде сигнал, че Дамаск има готовност да преговаря с по-умерените представители на въоръжената опозиция, в рамките на международна мирна конференция в Женева.

Самата инициатива беше лансирана още през май от Сергей Лавров, но организирането на конференцията беше отложено на няколко пъти, заради различията между целите и участниците.

„Споразумяхме се за необходимите мерки, които трябва да се предприемат, за да участват сирийското правителство и опозиция на тази конференция”, заявява Лавров и призова Националната коалиция на сирийската опозиция „ да говори с общ глас“.

Едновременно с това от опозицията поискаха оттеглянето на Башар Асад от поста президент, като условия за участие в подобни преговори.

Русия и САЩ очакват от сирийската опозиция съгласие без предварителни условия за участие във втората международна конференция за сирийската криза в Женева, е заявил още министър Лавров, съобщава РИА Новости. Той е посочил, че в хода на срещата със специалния представител на ООН и Арабската лига за Сирия, Лахдар Брахами, са били обсъдени начините да се задвижи процесът на организиране на конференцията. „Разчитаме, че както вече направи правителството на Сирия, опозицията също ясно и без никакви уговорки, ще заяви съгласие да участва в конференция под название „Женева-2“, с единствената цел напълното и всестранно изпълнение на женевското комюнике от 30 юни 2012 година“, е казал Лавров.

Според говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич положението е много трудно със състава на членовете на сирийската опозиция, има много повече проблеми, отколкото отговори на въпросите. Съставът на сирийската делегация следва да отразява целия спектър на обществото и е малко вероятно Националната коалиция на сирийската опозиция  да се класира за тази роля, въпреки че се правят подобни опити, е заявил той пред журналисти.“Ние вярваме, че те (опозицията) имат задължението да създадат екип за посрещане на предизвикателствата за бъдещето на Сирия, в противен случай ситуацията ще бъде опустошителна за целия регион“.

Очакванията са „Женева-2” да даде нов старт на международното споразумение за политическия преход в Сирия, подписано на 30 юни 2012 г. в Женева, но никога приложено на практика, припомнят наблюдатели.

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за унищожаване на сирийския химически арсенал. Това е стъпка за прекратяване на насилието в Сирия, но основният въпрос остава: кога ще спре убиването на хора?

Представителят на Сирийския национален съвет в Германия Садък ал Мусли приветства ликвидирането на химическите оръжия, но определя резолюцията, приета от Съвета за сигурност, за недостатъчна. В крайна сметка резолюцията, сама по себе си, не е в състояние да намали страданията на сирийското население, нито да спре убийствата и кръвопролитията, казва той пред  „Дойче веле“.

Очакванията   са за намирането на дипломатическо решение на предстоящата  конференция „Женева 2“. Нейният успех обаче ни най-малко не е гарантиран. Някои части на сирийската опозиция се готвят да поставят прекалено амбициозни условия за провеждането на мирните преговори. „За Сирийския национален съвет например най-важни са две неща: на първо място да бъде свален Асад, и на второ – тайните служби и армията да бъдат реформирани така, че да служат на гражданите, а не обратното“, изтъква ал Мусли.

Политологът Надим Шехади е пълен песимист по отношение на онова, което може да се очаква от конференцията „Женева 2“. Нещо повече – той предрича, че тя ще е „чиста загуба на време“. Според него е необходим един преходен период, в който Асад да се оттегли, а управлението на страната да се „изчисти“ от всички обвързаности с партията Баас и тайните служби. Президентът Асад на свой ред има претенции към опозицията. Както стана ясно от неговото скорошно интервю за списание „Шпигел“, той не е готов да преговаря с въоръжената опозиция. „Да преговарям с военни екстремисти? Не. По моята дефиниция политическата опозиция не бива да разполага с оръжия. Ако ги оставят, можем да преговаряме“, заяви пред той „Дойче веле“.

Мнозина местни наблюдатели не вярват, че скоро може да бъде постигнато примирие. „Много от участниците в конфликта преследват свои лични интереси и тъй като всички предявяват управленски претенции, те ще продължат да се бият докато не решат, че са постигнали победа и са сломили противника“, казва пред „Дойче веле“ политологът Барах Микаил, който е от сирийски произход.

Не само вътрешносирийските участници в конфликта обаче преследват собствени интереси. Същото може да се твърди и за „външните“ участници. Така например е много трудно да се прогнозира поведението на Саудитска Арабия и Катар, които са главните спонсори на сирийската опозиция. Не е ясно как ще реагира в бъдеще и Иран, който е основният съюзник на Асад.

„Вярно е, че резолюцията на СС на ООН въвежда нов тон в процеса по уреждането на конфликта. Това обаче съвсем не означава, че отделните страни в него, включително съседите на Сирия, ще изпълняват всичко, което казват“, заключава Барах Микаил.

Наблюдатели смятат, че воюващите страни в Сирия са все по-склонни да започнат преговори. Според тях те постепенно осъзнават, че силите им не са достатъчни, за да  получат превес или спечелят окончателно в този конфликт. И точно затова сега ООН и всички други външни сили би трябвало да се опитат да сложат край на насилието в страната. Те трябва да убедят сирийците, че е време да се мисли за политическо, а не за военно решение на конфликта.

/ИТАР-ТАСС/

Реклами

Posted on 14.10.2013, in Анализи and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: