Уахабитите – потенциална заплаха за Черна гора


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Според изчисленията на Агенцията за национална сигурност в страната има няколкостотин активисти на радикалното ислямистко движение

„Уахабитите в Черна гора са потенциална опасност за реда и мира в страната, поради което техните структури се намират под постоянното наблюдение на местните служби за сигурност“, твърдят от Агенцията за национална сигурност, цитирани от „Radio Televizija Crne Gore“.

„АНБ в съответствие със законовите си правомощия събира данни за действията на ислямистките структури с т. нар. уахабистка идеологическа ориентация, които са потенциална опасност за националната сигурност“, потвърдиха за медията представители на Агенцията.

Въпреки че източниците на телевизията отказаха да дадат по-конкретни данни за броя на радикалните ислямисти в малката балканска страна, според неофициална информация в нея понастоящем пребивават няколкостотин уахабити.

Те са разделени в няколко формации, едната от които е групата на Текфир, а другата е по-известна като „Нусретовци“, посочва медията. Любопитно е, че последните са последователи на Нусрет Имамович, известен лидер на уахабитската общност в Босна и Херцеговина.

За тях се знае, че не крият своите радикални възгледи. Мнозина припомнят една тяхна стара максима, според която „самоубийствените атаки не са забранени“, стига те да се използват само в изключителни случаи.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 13.10.2013, in Балканите and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: