Унищожители на химически оръжия взимат Нобел за мир


 На снимката: Щабквартирата на организацията в Хага  Снимка: ЕПА/БГНЕС


На снимката: Щабквартирата на организацията в Хага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сред останалите лауреати са пакистанката Маляля Юсуфзай, конгоанският лекар Денис Мукведже и правозащитници от Русия и Беларус

Тазгодишната Нобелова награда за мир най-вероятно ще беше присъдена на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW), съобщи норвежката обществена телевизия един час пред официалното обявяване на наградата. Съобщението беше написано на страницата на телевизията в интернет и се позовава на информация, с която тв каналът се е сдобил по незнайно какъв начин.

„При все че конфликтът в Сирия все още може да се нарече кървава баня, очертава се решение, засягащо химическите оръжия на страната“, посочва NRK на своя сайт в световната мрежа. „Нищо чудно Нобеловият комитет да сметне, че това заслужава Нобелова награда за мир“, допълва радиотелевизионната корпорация, обикновено добре информирана според АФП.

OPCW със седалище в Хага обединява практически всички държави по света; основната й мисия е да проверява унищожаването на всички съществуващи химически оръжия и да взема подходящи мерки за спиране на производството на такива оръжия, сочи информация от сайта на организацията.

Дейността й е твърде актуална, тъй като OPCW е натоварена от Съвета за сигурност да следи ликвидирането на мащабния химически арсенал на сирийския режим и на съответното оборудване, което трябва да стане до 30 юни 2014 г. Тези оръжия за масово унищожаване, които не правят разлика между военни и цивилни, според САЩ са били използвани на 21 август и са отнели живота най-малко на 1429 души. Опозицията и Западът обвиниха Дамаск, който отрече, но под натиск на Русия прие да унищожи химическия си арсенал.

Сред останалите вероятни лауреати се посочват младата пакистанска защитничка на женските права Маляля Юсуфзай, чиято възраст обаче (16 г.) може да намали шансовете й, и конгоанският лекар Денис Мукведже, подпомагащ изнасилени жени в източната част на Демократична република Конго. В Осло се споменават също имената на беларуския правозащитник Алес Беляцки, хвърлен в затвора от властите на страната си, и на руските правозащитнички Людмила Алексеева, Светлана Ганнушкина и Лиля Шибанова, допълва АФП.

Източник: http://pressadaily.bg


Реклами

Posted on 12.10.2013, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: