Световният пазар за СПГ: уверен растеж


 Фото: РИА Новости


Фото: РИА Новости

Днес примерно една трета от световната търговия със сгъстен газ се пада на сгъстения природен газ (СПГ). През 2011 година темповете на растежа намаляха, но експерти предричат „светло бъдеще” на този пазар.

През 2015 ще бъдат въведени в експлоатация няколко предприятия за производство на СПГ. Мозамбик, Танзания и Израел планират да го изнасят. На Русия сега се падат малко повече от 4% от световния му износ, но този показател расте вече няколко години.

Съгласно прогнози на Международната енергийна агенция, мощностите за производство на СПГ през 2020 година ще достигнат 580 милиона тона годишно. Едновременно ще се увеличи и броят износители на такава продукция, преди всичко за сметка на САЩ, казва ръководителят на Центъра за изучване на световните енергийни пазари Вячеслав Кулагин:

– Сега отбелязваме износ на газ от САЩ. Основният проблем там е в получаването на разрешително за износ, преди всичко за страни, с които няма споразумения за свободна търговия. Но точно те интересуват основните износители на СПГ. Имаше само едно издадено разрешително. Но през 2013 нови документи започнаха да издават и сега Америка сериозно се готви да изнася СПГ. Молби са подадени за над 300 милиарда кубически метра годишно.

Един от големите вносители на СПГ в перспектива е Япония, смята Кулагин:

– Сега Япония е голям азиатски консуматор на СПГ. Европа остава на второ място, но при това един от най-привлекателните и близки до Русия партньори е все пак Япония. Много неща ще зависят от решението на правителството в атомната енергетика.

През близките години Русия се готви да построи няколко завода за СПГ за производство на износен газ. До 2018 година „Газпром“ планира да пусне две предприятия – в Приморския край и в Ленинградска област. Капацитетът на проекта „Владивосток-СПГ” ще съставлява минимум 15 милиона тона годишно. Един от проектите вече е реализиран, казва експертът Михаил Крутихин:

– Засега работи само един проект в рамките на „Сахалин-2”. Там има две линии за производство на 4,8 милиона тона СПГ всяка. Заводът действа доста успешно, има много поръчки, клиентите по дългосрочните контракти плащат добре и предприятието е в подем.

Към 2030 година Русия би могла да получи петата част от световния пазар. Но за целта се иска износ на най-малкото 70 милиона тона годишно. Това е една сложна задача. искаща значителни усилия. Съгласно оценки на експерти, търсенето на СПГ ще нараства, особено в Азия. Така че руските износители ще се борят за място на световния пазар за СПГ.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Реклами

Posted on 12.10.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: