Републиканците с план за излизане от кризата


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите ще представи на президента Обама идеята за временно повишаване на дълга

Ръководството на републиканците в американския Конгрес ще предостави на президента Барак Обама план, предвиждащ временното повишаване на тавана на държавния дълг. Това съобщи председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър.

Лидерът на републиканците направи уговорката, че тяхното предложение е обвързано с готовността на президента Обама да започне преговори по бюджетните въпроси. „Ние желаем да предложим на президента временно повишаване на тавана на държавния дълг в замяна на неговата готовност да седне и обсъди с нас въпросите, свързани с възобновяването на работата на правителството и решаването на неотложните проблеми на Америка. Време е да започнем преговори“, каза Бейнър. Става дума за повишаването на тавана на дълга за срок от шест седмици. Според идеята на опозицията, това ще даде време за разрешаването на острите бюджетни въпроси. Представители на Белия дом заявиха, че Обама е готов да обсъди плана на републиканците.

Днес ръководството на републиканската опозиция в Конгреса ще проведе поредната среща с президента, опитвайки се да се споразумее за намирането на изход от бюджетната криза. В Белия дом са поканени председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър, ръководителят на групата на републиканското мнозинство Ерик Кантор и още няколко видни законодатели. Сред тях са и двама представители на консервативното крило на републиканците от т.нар. „чаено парти“. Обама обвини именно представителите на „чаеното парти“ в „кръстоносен поход“ срещу неговата здравна програма, получила названието „Обамакеър“.

 

Говорителят на президентската администрация на САЩ, Джей Карни, заяви, че Барак Обама ще обмисли предложението на републиканците за краткосрочно споразумение относно тавана на дълга. „Президентът е щастлив, че трезвомислещите най-после са надделели в Камарата, най-после изглежда там са разбрали, че дефолтът не е приемлив”, заяви Карни.

Но говорителят на Белия дом не гарантира, че Обама ще подпише споразумението, понеже президентската администрация не е получила детайли по плана. „Ще видим какво предлагат републиканците, ще видим, дали е приемливо и ще решим след това”, добави Карни.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 12.10.2013, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: