Нова норма в американската политика?


Нова норма в американската политика?След като политическата криза в САЩ около финансирането на правителството навлезе във втората си седмица, някои анализатори се запитаха дали парализата и лошото функциониране не са станали „новата норма” за американската политика

Разочарованието на лидерите на двете страни изглежда се увеличава, докато „затварянето” на правителството продължава. Председателят на Камара на представителите, републиканецът Джон Бейнър, се надява, че временното спиране на работата на държавните служби ще накара президента Барак Обама и демократите да преговарят по теми, които ще включват здравната реформа на държавния глава и държавните разходи като цяло.

„Това не е някаква проклета игра. Всичко, което искам, е да седнем, както американският народ очаква от нас, и да поговорим”, заяви наскоро Бейнър.

Демократите обаче, заедно с президента Обама, продължават да упорстват, разгневени от това, че група консервативни републиканци в Камарата на представителите искат да затворят федералното правителството с надеждата да принудят Белия дом на отстъпки.

„Не може да преговаряте, като опрете пистолет о главата на някого. Или още по-лошо, да насочите пистолет към главата на американския народ, като заплашите със затваряне на държавните служби”, заяви Обама.

Законът за здравеопазването, познат още и като „Омабакеър”, влезе в сила през 2010 година. Няколко пъти републиканците се опитваха безуспешно да лишат закона от финансиране или да го блокират. Той се превърна и в зов на консервативните групи от Чаеното парти в цялата страна – групи, от чиято подкрепа депутатите републиканци зависят.

Анализаторът от Вирджинския университет Лари Сабато казва, че настоящата битка за здравния закон на президента може да бъде обяснена с факта, че текстът бе приет в Конгреса само с гласовете на демократите. „Когато налице има такъв разрив между партиите относно нова мащабна програма като „Обамакеър”, тогава може да очаквате продължително партийно разделение. Това не оправдава действията на републиканците, но обяснява защо нещата се случиха по този начин”, обяснява Сабато.

Консервативните републиканци казват, че тяхното желание да „затворят” правителството изразява мнението на техните членове, които искат по-агресивна позиция срещу президента Обама.

Политическият стратег на демократите Стан Грийнбърг отбелязва дълбокото чувство на разочарование и гняв у републиканците, разкрито от скорошно проучване.

„Те мислят, че Барак Обама е успял да прокара програмата си. Че е заблудил хората и е прокарал социалистическата си програма. Те си мислят, че проблемът във Вашингтон не е в блокадата, а в това, че републиканците не са били достатъчно силни, за да го спрат в усилията му да промени страната”, казва Грийнбърг.

От друга страна, демократите изглеждат обединени в подкрепата си за президента и здравния му закон и гледат на прекъсването на работата на държавните служби като на политическо изнудване.

Някои политически анализатори се безпокоят, че тази зачестяваща тенденция на конфликти с големите залози ще стане „новата норма” в американската политика.

Джон Фортиър от Центъра за двупартийна политика във Вашингтон казва, че и двете партии са фокусирани повече върху укрепяването на политическата си база, отколкото върху достигането до другата страна.

„Страната се прегрупира. Има много силно консервативни окръзи и много силно либерални окръзи. Така, повечето законодатели от Конгреса може да си отидат вкъщи и да чуят хората, които са тяхна страна. Сега е много по-трудно, отколкото в миналото, когато партийната система бе по-скоро коалиционна. Днес нещата са много по-идеологични”, коментира Фортиър.

Съществуват опасения и че тази нова хипер-партийна ера в американската политика може да има неподозирани последствия за националната икономика, както и за държавата и местните правителства.

Питър Браун от института Куинипиак смята, че има няколко въпроса, които може да получат своите отговори от избирателите през следващата година.

„Какво ще се случи с икономиката? Това прави ли икономиката по-добра или по-лоша? Дали ще има въобще отражение върху икономиката? Изборът на електората след 13 месеца едва ли ще бъде предопределен от „затварянето”, но е много вероятно вотът да бъде основан на възгледите на избирателите за икономиката”.

До междинните избори за Конгрес през 2014 година остава малко повече от година. Вотът ще даде на избирателите възможност или да поискат промяна в начина, по който е управлявана нацията, или да приемат още от същото от политическите си лидери, и то за неопределено дълъг период.

Източник: Агенция Фокус

Posted on 09.10.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: