„Нерушимото братство” укрепва в Челябинск


© Фото: «Вести.Ru»

© Фото: «Вести.Ru»

На полигона в Челябинска област стартираха миротворческите учения „Нерушимо братство 2013” на членките в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Активната им фаза се пада на 7 – 11 октомври на Чебаркулския военен полигон.

В ученията са задействани над 2500 военни от Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, както и близо 500 единици бойна и специална техника. Всъщност, това са първите учения в рамките на ОДКС, на които се тренират действия за поддържане на мира в един или друг регион, казва военният експерт Михаил Ходарьонок:

– Цел на ученията е подобряването на взаимодействието на министерството на отбраната на членките на ОДКС. В който и да е регион на ОДКС може да възникне военен конфликт. Много е неспокойна обстановката в Кавказ, не е решен въпросът с Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан.

Съседният регион в течение на редица години е много неспокоен. Това кара ръководството да търси начини за защита на своите граници, изтъква политологът Виктор Мизин:

– Главната опасност е растежът на различни ислямски радикални фундаментални групировки, агресивният сепаратизъм. Такива терористични заплахи е много трудно да се отразяват, не винаги може да се действа само с военни методи. Тук е необходимо сътрудничеството на всички силови органи на членките на Организацията на договора за колективна сигурност, в това число и разузнаването.

Една от централните задачи на ученията е тренирането от армията, полицията и специалните части на действия за охрана и отбрана на жизнено важни обекти. Мишени на терористите, като правило, са точно те, подчертава Виктор Мизин:

– Може да става дума за АЕЦ, за диги, за ВЕЦ. Точно към тях биват насочени атаките на терористите, с цел създаване на максимални разрушения. За разлика от „обикновените” бойни действия, както беше показано от на неотдавнашните руско-белоруски учения „Запад 2013”, най-сложна е отбраната на точно такива обекти. И е от голямо значение да се тренират методи за ефикасна защита.

По време на маневрите участниците им ще тренират и задачи за носене на служба на наблюдателни постове и КПП, освобождаване на заложници и противодействие срещу масови безредици.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олег Нехай
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 09.10.2013, in Общество and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: