Китай ще може да превземе Тайван преди 2020 г.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това показва доклада за национална отбрана /ДНО/ за 2013 г. на Тайпе

Към 2020 г. Китай ще е натрупал толкова военна мощ, че без проблем ще може да атакува и превземе Тайван. Констатацията се съдържа в доклада за национална отбрана /ДНО/ за 2013 г. на Тайпе.

През последните 20 години военният бюджет на Пекин нараства с двуцифрени числа. Освен военната мощ, Китай бележи натрупвания в сферата на разработването на оръжейни технологии и производството на оръжейни системи.

Сред новите оръжия, с които Пекин се въоръжава – произвеждани в Китай или купувани от Русия, са: подводници с ядрени и конвенционални двигатели; изтребители със стелт технология; стратегически бомбардировачи; системи за ранно предупреждение, балистични ракети и модерни системи за противовъздушна отбрана, допълват тайландските анализатори. „При съществуващите темпове на въоръжаване китайските комунисти ще бъдат в състояние да превземат със сила Тайван преди края на 2020 г.“, гласи ДНО 2013.

Докладът отбелязва и нарастващата способност на китайската военна машина да се противопостави на външна интервенция за разлика от американската политика в района на Тихия океан, която е притисната от бюджетни ограничения.

В момента китайските въоръжени сили – Народно освободителна армия /НОА/ има личен състав от 2,27 млн. души, от които в пехотата са 1,27 млн. души.1/3 от тях са на позиции директно срещу Тайван.

Въпреки потенциалната военна заплаха, Тайван съкращава разходите си за отбрана и неговата армия предстои да бъде свита от сегашните 240 000 души до 215 000 през 2014 г. Тайван се появи на световната карта през 1949 г. след края на гражданската война.

Пекин и до днес не се отказал официално от употребата на сила, в случай че островната държава обяви независимост, макар че Тайван действа като самостоятелен субект от над 60 г.

Източник: http://pressadaily.bg

 

Posted on 09.10.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: