Кипър има третото по големина газово находище в Източното Средиземноморие


Кипър има третото по големина газово находище в Източното Средиземнороие  Кипър има третото по големина газово находище в Източното Средиземнороие, след Тамар и Левиатан на Израел. Това стана ясно днес, след като кипърското правителство и двете компании, извършващи сондажите за първия кипърски природен газ, обявиха официално резултатите от потвърдителните проучвания, предаде БНР.

Проведените през септември потвърдителни сондажи показват, че газовите залежи в първото кипърско находище „Афродита“ в Средиземно море са с около 30% по-малко от първоначалните прогнози, но със значителен производствен потенциал, бе съобщено официално днес.

Количествата газ в проучвания участък се оценяват в диапазона от 108 млрд. до 250 млрд. кубически метра, или средно 150 млрд. кубически метра. С този капацитет находището на Кипър се нарежда на трето място по размер в басейна на Източното Средиземноморие, след двете находища на Израел, които са в непосредствена близост.

Въпреки по-малкия обем, тези депозити са задоволителни като количество и с добро качество, което дава сериозни възможности за производство, заяви енергийният министър на Кипър Йоргос Лакотрипис. Той подчерта, че експлоатацията на находището е в състояние да даде рестарт на икономиката на страната, на което изпадналият в тежка криза Кипър изключително много разчита.

Резултатите от потвърдителните сондажи дават основание на правителството и двете газови компании да продължат стратегическите си планове за изграждането на завода за втечнен газ на територията на острова, бе потвърдено днес. Терминалът е сред най-важните обекти в енергийната инфраструктура на Кипър.

Според експерти в процеса на неговото строителство, при разработването и експлоатацията на газовите находища заедно с всички спомагателни икономически сектори в Кипър могат да се разкрият до 10 000 нови работни места.

В средата на октомври енергийният министър Йоргос Лакотрипис ще бъде на посещение в Израел. Очаква се тогава да бъдат изяснени намеренията на Тел Авив за износа на газ и евентуалната му доставка за преработка в завода в Кипър.

Източник: http://europe.actualno.com

Posted on 05.10.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: