Байкалските астрономи „хванаха” опасен астероид


Фото: EPA

Фото: EPA

Неизвестен за науката астероид откри телескопът на Иркутския държавен университет. Небесното тяло, което по размери е подобно на Челябинския метеорит, прелетя опасно близо до Земята на разстояние от 11 300 км – по-ниско от орбитата на геостационарните спътници!

Масата на космическия гост е около 10 000 т, а размерът му – около 15 метра. Обективът на телескопа „Мастер- II” го е „хванал” само девет часа, преди той почти да засегне района между Индия и Индонезия. Със скорост от 16 километра в секунда астероидът, за щастие, профуча покрай планетата. Руските астрономи се оказаха единствените свидетели на „небесната атака”, заяви пред „Гласът на Русия” астрономът Сергей Язев:

– Основната заслуга за откриването е на нашите колеги от Московския университет. Именно по тяхна инициатива беше създадена мрежата от автоматични телескопи „Мастер”, която е разположена в цялата страна. Такъв телескоп беше инсталиран близо до Иркутск, и той правеше планови снимки. Изведнъж в полезрението му се появи една малка звезда, която се движеше по небето. За 45 минути бяха направени 20 кадъра на това небесно тяло.

Съобщение за откритието му беше незабавно изпратено на Международния център за изследване на малки планети. Астероидът получи номер – MASD91. Експертите успяха да изчислят размерите му – по разстоянието и яркостта на излъчването му, казва ученият:

– Оценките сочат, че това е малък астероид – малко по-малък, от този, който през февруари на тази година падна близо до Челябинск. Той премина близо до Земята и влезе в междупланетното пространство. Ние не разполагаме с данни за това, други телескопи да са го регистрирали. Оказва се, че само нашият телескоп е забелязал този обект. Това ни навежда на мисълта, че на Земята няма достатъчно системи за ранно предупреждение. Екипът от хора, работещи с телескопа „Мастер”, отдавна предлага да бъдат разположи подобни системи с по-големи телескопи за ранно откриване на опасни предмети.

Предимството на такава мрежа е, че това са роботизирани системи, позволяващи да се наблюдава космическото пространство. Специални компютърни програми дават възможност за откриване и класифициране на всички нови обекти, които попадат в кадър. Астероидът MASD91 се оказа „бърз” – движеше се по кадъра по-бързо от досега известните такива обекти, което говори за опасното му приближаване до Земята.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Елена Ковачич
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 05.10.2013, in Наука и технологии and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: