Ще разпределят „зелените” по затворите в Мурманска област


ECOLOGIST ORGANIZATIONS LAUNCH A CAMPAIGN AGAINST OIL PROSPECTING IN CANARIAN ISLANDSВсички участници в нападението над руската нефтена сондажна платформа „Приразломная” в Баренцово море в близките два месеца ще прекарат в ареста.

Такова решение прие съдът на град Мурманск. В неделя се реши съдбата на последните 8 участници в акцията. На еколозите от международната организация „Грийнпийс“ (Greenpeace) е повдигнато обвинение по член „пиратство”.

Най-малко два месеца членовете на международната организация „Грийнпийс“ ще трябва да прекарат в следствените затвори на Мурманск и близките градове. По делото за нападение над плаващата нефтодобивна компания на компанията „Газпром нефт шелф” са арестувани 30 души. Сред тях – четирима руснаци, а така също и граждани на 18 страни: САЩ, Аржентина, Канада, Холандия, Украйна, Италия, Германия, Франция и Бразилия.

Корабът „Arctic Sunrise“ с флага на Холандия е бил задържан от руските граничари на 18 септември. Пребиваващите на него активисти от „Грийнпийс“ са се опитали с помощта на алпинистко оборудване да се качат на плаващата сондажна платформа „Приразломная” в Печорско море. За да отбият атаката на еколозите, сътрудниците на платформата са използвали водомети. Все пак двама участници в акцията са успели да се качат на платформата. Там те били задържани. Останалите нападатели са се опитали да се скрият на кораба „Arctic Sunrise“. Капитанът му игнорирал заповедите на граничната служба. Въпреки предупредителните изстрели във въздуха той не спрял кораба и продължил да прави маневри. Корабът бил спрян едва след като на него се спуснала от граничния хеликоптер група десантчици от специалните части. Корабът бил откаран на буксир в Мурманск. Трийсет активисти от „Грийнпийс“ били задържани.

Понастоящем против „зелените” е повдигнато обвинение по член „пиратство”. Максималният срок за наказание по този член е 15 години лишаване от свобода. Обвинението в пиратство предполага, че нападателите са искали да завладеят чуждо имущество. Но еколозите са имали друга цел. Акцията била насочена срещу прекратяването на добив на нефт в Арктика. При това активистите незаконно са проникнали на територията на Руската федерация, каквото е платформата, казва експертът от Център по морско право Василий Гуцуляк:

Действията на активистите от „Грийнпийс“ не могат да бъдат определени като безукорни. Те е трябвало да си дават сметка, че това е обект с повишена опасност.

Ако имаме предвид нормите на международното морско право, по-близо от 500 метра е забранено да се приближаване към такава платформа. Граничарите или охраната на плаващото сондажно съоръжение са можели да предположат, че под названието „Грийнпийс” действа някаква терористична организация. Затова, разбира се, действията на граничарите са оправдани. Но сега, когато ситуацията вече е ясна, се разбира, че еколозите трябва да понесат някаква отговорност, но защо са нужни такива строги мерки?

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Posted on 01.10.2013, in Общество and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: