Първото преброяване на населението в Босна от 1991 насам


Босна и ХерцеговинаБосна и Херцеговина е готова за първото преброяване на населението от 1991 година насам, което ще бъде проведено от 19 000 преброители между 1 и 15 октомври, предаде местната информационна агенция „Хина”. 

Резултатите от се очаква да отразят точно социалната и икономическа картина за страната и промените в етническата структура след войната от 1992-1995 г.

Държавната статистическа агенция на Босна и Херцеговина отговаря за провеждането на преброяването, а нейният директор Зденко Милинович заяви, че всичко е вече подготвено. 

Преброяването ще бъде извършено в съответствие със закона, който бе приет от държавния парламент миналата година. Гражданите на Босна, които живеят в чужбина, могат да попълнят формуляри, публикувани в сайта на босненската статистическа агенция и да ги изпратят в Сараево.

Според преброяването през 1991 г. Босна е имала 4 377 033 жители, като тези на възраст между 25 и 29 години са били най-многобройни. Бошняците (босненските мюсюлмани) през 1991 г. са били 43,5%, сърбите – 31,2%, а хърватите – 17,4%. Преди разпадането на Република Югославия 275 000 жители на Босна се обявяваха за югославяни и бяха 5,6% от населението. 

Според оценките на статистическата агенция в страната в момента в Босна има 3,8 милиона жители, но етническият състав е трудно да се определи.

Според прогнозите обработването на данните от преброяването ще отнеме 18 месеца.

Източник: http://balkani.actualno.com
Реклами

Posted on 30.09.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: