Войната може да бъде избегната


Войната може да бъде избегната Американската политика по отношение на Близкия изток и Арабската пролет е много противоречива, подчерта експертът

„Засега изглежда, че войната се отлага. Надеждата, че войната може да бъде избегната изобщо, е голяма. Аз лично се надявам, че този път войната може да бъде избегната, залогът е твърде голям“. Това заяви днес в предаването „Събота 150“ по БНР доц. Георги Чанков – преподавател в Катедра „Международни отношения“ в УНСС, относно гласуваната в Съвета за сигурност на ООН с единодушие резолюция за унищожаване на сирийските химически оръжия. Според него изглежда, че основните заинтересовани получават всеки каквото иска.

„Важното е, че САЩ и Русия постигнаха сделка, която удовлетворява и двете страни. Заплахата на въоръжено нападение дойде в момент, в който сирийските опозиционни сили губиха почва под краката си. Имаше изгледи войната да приключи с победа на правителствените сили. Не мога да преценя, докато нямам факти, кой е използвал химическо оръжие. Изглеждаше обаче, че като че ли за опозиционните сили е удобно използването на химическото оръжие, за да получат помощ отвън. Сега тази помощ се ограничава, не се изразява във военен удар, а във финансово подпомагане. Но войната продължава, падат жертви. Начин да спре войната засега не се вижда, но оттук нататък ударението се поставя вече не върху военна намеса отвън, а върху унищожаването на тези химически оръжия. Това ще бъде дълъг процес, ще бъде съпътстван с технически трудности, ще има спорове, взаимни подозрения, но все пак този процес ще започне и той ще даде възможност, ще мине време, ще се поохладят страстите, успоредно с този процес вече ще се търси и политическото решение“, подчерта той.

„Залогът е дали ще остане да съществува в сегашните си граници една жизнеспособна и спокойна Сирия“, изтъкна доц. Чанков и добави, че такава Сирия може да съществува и без Башар Асад.

„Предполагам, че Асад си дава добре сметка, че без външна подкрепа той не може да остане на власт. Ако в случая той попречи на Русия да изпълни намеренията си, той ще бъде отстранен по някакъв начин. В негов интерес е той да съдейства. Политическото решение, ако сега изглежда трудно, то така или иначе ще бъде възможно, но на първо време е отстранена заплахата от война и започва процесът по извеждането на оръжията за масово поразяване от контрола на правителството. Тук залогът е по-голям. Става въпрос на ролята на ООН в международните отношения като гарант на световния ред. /…/ Проблемът с принципа за хуманитарна намеса е, че с него може да бъде и злоупотребявано. Кой решава, че някъде има хуманитарна криза и че трябва бърза намеса за защита на населението? По силата на конюнктурата в момента това са САЩ и техните западни съюзници. /…/ Има политически сили, които са склонни да злоупотребяват, които са склонни с малко външна помощ да предизвикат мини хуманитарна криза, за да оправдаят военната намеса, така че накрая всички да останат щастливи. Неприятното е, че населението понякога плаща много висока цена за тази намеса, а и не винаги се оказва, че историята се движи в желаната посока“, посочи експертът.

Според доц. Чанков американската политика по отношение на Близкия изток и Арабската пролет е много противоречива. По думите му Обама е под непрекъснат натиск.

„Уравнението е много трудно за решаване там. Мисля си, че Обама е много благодарен на неговия руски колега за дипломатическия ход, който направи Русия, който позволи да спадне напрежението. Нямам представа дали не е и подсказан от американска страна донякъде този ход, но успехът е безспорен и той решава сериозни проблеми за момента на американската външна политика“.


 

Pressadaily/ Н.И.

Posted on 30.09.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: