Russia Arms Expo 2013: от «градския танк» до оптиката


 © Фото: Иля Крамник/«Гласът на Русия»


© Фото: Иля Крамник/«Гласът на Русия»

Разнообразието на съвременна военна техника и оборудване на 9-та Международна изложба Russia Arms Expo 2013, която се провежда в Нижний Тагил, поразява въображението.

Значителна част от изложените нови разработки са машини на основата на известния и широко използван в Русия и чужбина танк Т-72. Днес танкът е основна бойна машина на руската армия, отбелязва военният експерт Виктор Мураховский:

-Тъй като изложбата основно е посветена на въоръженията на сухопътните войски, нови разработки се появиха преди всичко сред бронетанковата техника. Става дума за модернизирани версии на танк Т-72, включително и на танка за градски бой.

Необходимостта от създаването на такава машина беше осъзната още по времето на антитерористичните кампании в Северен Кавказ. Модернизираният по този начин танк е способен да оцелее в сложните условия на градски бой и да си пробие път през преградените улици.

От опита в много въоръжени конфликти Т-72 е запазвал боеспособността си дори при пет попадения от гранатомет. При модернизирания танк с подсилена защита този показател е още по-голям, което позволява ефективно да бъде използван в градски боеве с всякакъв противник.

Производителите на руска оптика показаха редица образци, предназначени за пехотата, отбелязва Виктор Мураховский:

-Показаха ми съвършено нов образец на бинокъл, който е снабден с инфрачервено „зрение”, което позволява лесно да се откриват дори маскирани обекти.

Отделно внимание заслужава все по-широкото използване в съвременните оптични устройства на руски компоненти – устройството е изцяло руско, продължава Виктор Мураховский:

-Бинокълът е с руски елементи и аз виждам повече перспектива за такова устройство, което да се използва само за наблюдение. То може да се използва и в системите за прицелване, с които е оборудвана бойната техника на сухопътните войски, хеликоптерите, безпилотните апарати и т.н.

Освен бинокъла руските производители са донесли на изложбата образци на прицелване за стрелково оръжие, които влизат в комплекта на снаряжение „Ратник”, разработен за Въоръжените сили на Русия. Създаването на „Ратник” паралелно с разработката на новия автомат АК-12 и комплект оптика „за всякакви случаи” ще позволи на руската армия, най-накрая, да преодолее дългогодишното изоставане от армиите на водещи западни страни при индивидуалното снаряжение. Разработките са пряк път към формиране на високопрофесионални кадрови подразделения и части, които включват войници и сержанти на доброволна основа. Няма друг път – сложната съвременна техника не предполага използването й при спешни обстоятелства от обучени войници, отбиващи задължителна военна служба.

Иля Крамник
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 29.09.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: