Сирия премина Рубикон на икономическата катастрофа


 Фото: EPA


Фото: EPA

Войната в Сирия доведе на практика до пълното разрушаване на националната икономика. Според оценки на експерти за възстановяването й ще е необходим четвърт век и този срок, съдейки по всичко, съвсем не е краен.

Загубите в селското стопанство на Сирия приблизително се оценяват на 80 милиарда долара. Не можем да кажем, че преди войната икономиката на страната е биела рекордите. Но Сирия беше напълно успешна държава, дори и с оглед на това, че икономиката й се базираше на съветския модел. Днес я постигна икономическа катастрофа. Коментира експертът от Института за Близкия изток Сергей Серьогичев:

-Който и отрасъл да вземем, всеки един от тях пострада в достатъчна степен. И ще пострадат още повече. Продължаващата гражданска война предизвиква промени в структурата на населението, отливът на населението нарушава платежоспособното търсене. Асад винаги е наблягал върху малкия и среден бизнес. Пред него е стояла задачата да изкорени бедността. Поощряваше се трудоустрояването на нискоквалифицираните млади хора. Това беше целенасочен курс от началото на 80-те години. Сега правителството се опитва да продължи курса. Но е изключително трудно да се направи.

В силен упадък се намира строителният бизнес. Потенциално той може нелошо да печели. Но в условия на мир, които са още много далеч. Най-много обаче пострада селското стопанство на Сирия, казва президентът на Дружеството за дружба и бизнес сътрудничество с арабските страни Вячеслав Матузов:

-Сирия винаги се е гордеела, че практически не внася храни и пшеница. Страната винаги е задоволявала нуждите си в тази сфера със собствени ресурси. Преди войната много развити бяха местната лека промишленост, текстилната промишленост, памучната промишленост. Магазините в Дамаск и големите градове бяха пълни с висококачествена собствена продукция.

Бяха развити занаятчийството, ръчната промишленост, нефтодобивът, нефтопреработването. През 70-те г. в Хомс беше построен великолепен нефтопреработвателен завод. Днес цялата промишлена инфраструктура на Сирия сериозно ерозира. И е твърде сложно да се възстанови. Ще са необходими много време и пари. Ако Сирия бъде оставена на спокойствие, тя има всички шансове и ресурси да възстанови и промишлеността си, и селското стопанство. Главното е да се прекратят военните действия и да се постигне политическо решение.

Много анализатори предполагат обаче, че войната ще продължи най-малко до 2015 г. И при това положение е много възможно днешната икономическа катастрофа да се разрасне до съвършено непредвидими размери.

Сергей Дуз
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 29.09.2013, in Икономика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: