Сергей Рябков: „Сирия има силна политическа воля за реализация на споразуменията”


 Сергей Рябков. © Фото: «Гласът на Русия»


Сергей Рябков. © Фото: «Гласът на Русия»

В петък вечерта и през нощта срещу събота по московско време трябва да бъдат взети важни решения относно Сирия. Организацията за забрана на химическото оръжие ще обяви в Хага процедурните решения по сътрудничеството си със Сирия, което трябва да доведе до нейното химическо разоръжаване. Веднага след това, в Ню Йорк ще се състои гласуването в Съвета за сигурност по резолюцията, задължаваща Сирия на такова сътрудничичество. Русия и САЩ се споразумяха за компромисен проект за резолюция. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в ексклузивно интервю за „Гласът на Русия” обясни същността на новите договорености и сроковете за тяхното изпълнение.

Не отстъпи ли Русия твърде много на американците, като прие споменаването на глава VII от Устава на ООН в проекта за резолюция на Съвета за сигурност по Сирия? Русия допуска, че незабавни военни действия срещу Сирия няма да има във всички случаи, но възможно ли е САЩ да тълкуват тази точка съвсем различно?

– Няма никакви отстъпки. Там няма ни най-малко отклонение от текста на рамковото споразумение, постигнато между делегациите на Русия и САЩ на 14 септември в Женева. Важното е, че тук е изключен автоматизъмът на използването на глава VII. Искам да отбележа, че процесът на работа по текста на резолюцията все още не е приключил. Подчертавам, че в случай на неизпълнение на тази, подготвяща се сега за приемане резолюция, става дума за прилагане на мерките по глава VII. Това се отнася до предаването на химическото оръжие под международен контрол, или до тяхното използване от който и да е в Сирия.

Но е ясно, че без констатирането на тези факти и без вземането на консолидирано решение по този въпрос това положение не може да се приложи. По този начин, това положение не може да се приложи веднага. Ако някой го разбира по различен начин, значи, той върви срещу Устава на ООН, и се връща към логиката на агресията в нарушаването на международното право. А точно това се стремим да предотвратим. Трактовката, която ние даваме, е единствената възможна и приемлива, както от правна, така и от политическа гледна точка. Аз не виждам никакви отстъпки от руска страна и никаква опасност, че нещо ще се случи „автоматично”.

Преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, ще проведе съвещание в Хага в централата на Организацията за забрана на химическото оръжие. С какво е важна декларацията за химическо оръжие в Сирия, която ще одобри изпълнителният комитет на организацията?

– Всичко това е в етап на консултации, аз не мога да коментирам съдържанието. Но въпросът е, да се потвърдят положенията, която вече са предвидени в проекта за решение на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Сирийското правителство през последните няколко дни прави стъпки за сътрудничество с ОЗХО, и дори изпреварва сроковете.

Вие неотдавна се срещнахте в Дамаск със сирийския президент Башар Асад. Готов ли е той за продължаване на сътрудничеството?- Сирийският президент и ръководството на страната са изцяло ангажирани с изпълнението на споразуменията, свързани с ликвидирането на химическо оръжие в Сирия. Няма съмнение в това. Сирийската страна разбира степента на отговорността си и въз основа на факта, че въпреки напрегнатия график и необходимостта да се положат големи усилия за изпълнение на това решение, всичко това е възможно. Политическата воля е налице, и е потвърдена на най-високо ниво.

Не по-малко важна е твърдата воля на ръководството на Сирия да премине към реализация на Женевското споразумения от 30 юни 2012 година. Сирийското правителство е готово да изпрати на конференцията, за организацията на която се говори в последно време, представителна упълномощена делегация, която ще води разговори с опозиционните кръгове.

Мненията на редакцията и на участниците в интервюто могат да не съвпадат.

Елена Супонина
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.09.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: