Русия ще увеличи износа на въглища за Азия


 Фото: РИА Новости


Фото: РИА Новости

Русия се готви за експанзия на световния пазар на въглища. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика, към 2035 г. потреблението на въглища може да нарастне с 70%. И Русия има какво да предложи на потребителите.

В края на 2012 г. на Русия се падаха 12% от световните продажби на въглища – това са повече от 130 милиона тона. През последните години, въпреки световната криза, руските миньори, добиващи въглища, продължиха да увеличават инвестициите си – миналата година те нарастнаха с почти 20% и надхвърлиха 3,5 милиарда долара. Дялът на страната на европейския пазар в момента е повече от 30%. Но основният потенциал за растеж се намира в Азия, отбелязва анализаторът на инвестиционната компания „Rye, Man & Gor Securities” Андрей Третелников:

– Ако погледнем развиващите се икономики, колко електроенергия те изразходват на глава от населението, ще видим, че те изостават от развитите страни. Но, с течение на времето, те ще започнат да консумират електроенергия на нивото на развитите страни.

Сега в Азиатско-Тихоокеанския регион на руските въглища се падат не повече от 5% от пазара. Да се увеличат доставките в източното направление е напълно реалистично, но за това трябва да се развие транспортната инфраструктура. Мнение на финансиста Кирил Чуйко:

В Русия почти цялото увеличение на производството на въглища ще бъде ориентирано за износ. А основния район, в който има увеличаване на търсенето е Азия, където доставките се правят с железопътен транспорт. И тук възникват ограничения.
Решението за държавно финансиране на модернизацията на Байкало-Амурската и Транссибирската магистрала отваря вратата на руските въглища към азиатските пазари. За тази цел до 2018 г. ще бъдат похарчени повече от 17,5 милиарда долара. Това трябва да се увеличи пропускателната способност в източното направление с 55 млн. тона годишно. Друг аспект на проблема са тарифите за превоз. Според Андрей Третелников от „Rye, Man & Gor Securities”, обвързването им със световните цени на въглищата ще увеличи търсенето на руските продукти:

– Това би увеличило конкурентоспособността на нашите продукти. И мисля, че това трябва да бъде закрепено на законодателно или правителствено ниво, за да бъде пазарът конкурентен и разбираем за компаниите, добиващи въглища.

Работата в това направление вече се води. Неотдавна руският президент Владимир Путин нареди на съответните ведомства за проучват въпроса за въвеждането на гъвкави тарифи за транспортиране на въглищата за износ.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Леонид Гурянов
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.09.2013, in Икономика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: