Китай изгражда собствена космическа станция до 10 г.


Китай изгражда собствена космическа станция до 10 гДо края на 2023 г. Китай се надява да приключи с изграждането на собствената си орбитална космическа станция, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Тя ще се намира на ниска геостационарна орбита и ще може да приютява за кратки срокове шестима тайконавти, а за по-дълги мисии – по трима души.

Китайската космическа станция ще се състои от три капсули – основна част, свързана с две лаборатории. Новината за амбициозния краен срок за влизане в експлоатация на обекта беше огласена на Международния конгрес по астронавтика в Пекин.

Според Пекин „застроената жилищна площ“ на китайската станция ще е 60 кв. м. Основният модул ще е с дължина 18,1 м., ще тежи между 20 и 22 м. И към него ще бъдат прикрепени два самостоятелни лабораторни модула.

Когато станцията бъде готова, астронавтите на борда й ще могат да провеждат продължителни космически мисии, да извършват тестове на апаратура и научни експерименти, каза директорът на китайската космическа агенция Уан Джаояо.

Преди това трябва да бъдат изпробвани технологиите за поддържане на живота на астронавтите и презареждането с гориво в полетен режим. За този цел Китай ще изведе в орбита космическата лаборатория „Тиенгун-2” след около две години. Една товарна совалка и няколко пилотирани кораба ще се скачат с „Тиенгун-2” по време на експериментите.

Китай е третата страна в света със собствена космическа програма след Русия и САЩ. Първият космонавт на Поднебесната империя излетя през 2003 г.

Източник: http://world.actualno.com

Posted on 29.09.2013, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: