ООН се обедини за Сирия


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Русия се наложи над САЩ, няма да има военна намеса, нито санкции, ако Сирия не изпълни плана

Страните от Съвета за сигурност на ООН се обединиха около резолюция за Сирия. Министрите на външните работи се съгласиха за пътя, по който страната трябва да поеме, за да предаде химическите си оръжия на международната общност.  Окончателният проект на резолюцията предстои да бъде приет. Петте постоянни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай ) одобряват правно решение, което да регламентира предаването на арсенала под контрола на ООН.  Русия се наложи и текстът няма да съдържа санкции или заплаха от използването на сила, които да накарат Дамаск да изпълни ангажимента си. Според документа, ако ООН види, че Сирия не прави това, ще има нови преговори в Съвета за сигурност и ще се изработи нова резолюция, преди да се предприеме каквото и да било. 

Западът отхвърли възможността да се позове на глава 7 от Устава на ООН, която позволява на организацията да наложи серия санкции при неизпълнение на договореност от страна на Сирия. Те са от напомняне за придържане към реда до военна сила. Приетият текст казва, че Съветът за сигурност би могъл да реши да се позове на глава 7 в случай на проблеми. 

Втора победа за руснаците е фактът, че документът не обвинява сирийското правителство за химическата атака от 21 август. Пише, че всеки, който е отговорен за употребата на химически арсенал, ще отговаря за действията си. Текстът посочва, че използването на химически оръжия е заплаха за международната сигурност и мира. Тази фраза е правната основа, върху която  ООН може да се позовава, за да накара Сирия да спазва задълженията си за химическите оръжия.  Сега на ход е Организацията за забрана на химическите оръжия. Тя трябва да изготви план, по който да се забрани употребата на арсенала в Сирия и той да се унищожи. Американския посланик в ООН, Саманта Пауър, призова за  “създаването на норма“, която да забрани на Сирия да използва химическо оръжие.  Инспекторите на ООН ще трябва да се върнат в Сирия в разгара на гражданската война, за да съберат забранените за ползване вещества и да ги унищожат. Ориентировъчната дата за това ще бъде в средата на 2014 г.

Източник: http://pressadaily.bg

Advertisements

Posted on 28.09.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: