„Газпром“ търси подизпълнители за „Южен поток“ в България и Сърбия


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Конкурсът в България е открит за чуждестранни компании

„Газпром“ се надява до края на годината да намери главни подизпълнители в България и Сърбия за изграждането на европейската част на Южен поток“, съобщи днес в Милано заместник-директорът на отдела за управление на проекти на „Газпром“ Александър Сиромятин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„До края на годината ще бъдат проведени конкурсни процедури в България и Сърбия. До края на годината ще имаме главни подизпълнители“, посочи той. Сиромятин уточни, че конкурсът в България е открит за чуждестранни компании и изрази увереност, че италианските компании ще участват.

По думите му всички планирани срокове за изграждането и пускането в експлоатация на „Южен поток“ се спазват. В края на 2015 година първият газ по този газопровод ще постъпи в България. В края на 2016 година са планирани първите доставки в Италия, а през 2017 година доставките ще се изпълняват в пълен обем“, посочи Сиромятин.

В Милано той участва в конференцията „Южен поток: Еволюцията на един газопровод“, организирана от независимата информационно-анализаторска група „Нечъръл гес Юръп“ (Natural Gas Europe). Конференцията е посветена на преимуществата и икономическите перспективи на „Южен поток“.

Олег Аксютин, който е началник на отдела за транспортиране, подземно съхранение и използване на газ в Газпром, заяви пред журналисти на конференцията, че международните финансови пазари са заинтересовани от инвестиране в проекта „Южен поток“. Аксютин е и изпълнителен директор на компанията оператор на морския участък на „Южен поток“ Саут стрийм тренспорт (South Stream Transport B.V.).

„Непрекъснато тече работа за оценка на инвестициите. Неотдавна в Лондон се състоя поредната презентация в присъствието на чуждестранни компании и над 100 банки. Днес получихме положителни сигнали от пазара за това, че проектът е привлекателен“, посочи Аксютин. Той уточни, че 30 процента от финансирането му е за сметка на акционерите и по думите му това е достатъчно да се задвижи проектът.

„Останалите 70 процента от финансирането ще бъдат осигурени със заеми от финансовия пазар и вече чакаме конкретни предложения“, съобщи Олег Аксютин. По негови данни пълната сума за изпълнението на проекта „Южен поток“ – подводния участък по дъното на Черно море и наземните части – се оценява на 17 милиарда евро.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 28.09.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: