Резолюцията по Сирия ще бъде компромисна


 © Колаж: «Гласът на Русия»


© Колаж: «Гласът на Русия»

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН по Сирия може да бъде съгласувана в течение на близките два дни. За това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов. Според него, преговорите вървят успешно, страните се съгласяват на компромис.

В частност, в документа най-вероятно ще има позоваване на седма глава на Устава на ООН, но това не дава възможност за използване на сила против Дамаск без допълнително обсъждане в Съвета за сигурност.

За споменаването в текста на резолюцията по Сирия на седма глава от Устава на ООН, предвиждаща използване на сила при неспазване на условията на Съвета за сигурност, настояваха САЩ и техните западни съюзници. В резултат беше решено позоваване на главата да бъде дадено, но конкретни силови действия не се посочват. Това лишава войнствено настроените членове на ООН от възможност да нападнат Сирия без съгласувани стъпки в Съвета за сигурност. В същото време това успокоява онези, които се опасяват, че Дамаск има намерение да не изпълни поетите от него международни задължения.

При това Москва на обещава да не блокира в Съвета за сигурност на ООН разглеждането на силово въздействие срещу Дамаск, ако сирийските власти не изпълнят резолюцията. Както заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за вестник Washington Post, Москва ще бъде готова за това, тъй като е заинтересована не от подкрепата на някакви политически сили в Сирия, а от „запазване на неделима, суверенна и независима страна, където правата на всички групи, в това число и етнически, напълно се спазват“.

Неотдавна Сирия се присъедини към Конвенцията за забрана на химическото оръжие, съгласи се да допусне до арсеналите си международни инспектори. Няма причини да се съмняваме в искреността на намеренията й. В интервюто за американския вестник Сергей Лавров напомни, че през пролетта на тази година, когато ООН се отказа да изпрати комисия за разследване на инцидента с използване на газ зарин край град Алепо, там на посещение бяха руски специалисти. Те изяснили, че използваният край Алепо газ бил ръчно производство. Москва също има свидетелства, че на 21 август край Дамаск бил използван такъв зарин, само че с по-висока концентрация. Това по-скоро говори за това, че той е бил използван от въстаници, а не от правителствени войски.

Сега президентът на Сирия Башар Асад са опасява от нови провокации от страна на въстаниците и подкрепящите ги външни сили. В интервю за латиноамериканския телевизионен канал Telesur той предположил, че въоръжените бойци могат да блокират достъпа на инспекторите на ООН към складовете със химическо оръжие и да провалят изпълнението на резолюцията. Асад подчертал, че не разполага с доказателства за това, че химическото оръжие на въстаниците е било доставяно от чужбина. Но фактът, че обикновено оръжие и боеприпаси се доставят на опозицията от чужбина, е известен на всички.

Този въпрос- проблемът за подкрепата на сирийските въстаници от чужбина, Москва предлага да стане един от ключовите в дневния ред на втората женевска конференция по Сирия.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Наталия Коваленко
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 27.09.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: