Молдовският „газопровод – призрак”


 © Фото: Flickr.com/Aurelian Săndulescu/cc-by


© Фото: Flickr.com/Aurelian Săndulescu/cc-by

Поредният опит на Молдова да придобие енергийна независимост се превърна във фарс. Строителството на газопровода „Яси -Унгени” се оказа спектакъл, организиран за пресата и чиновниците.

Според европейските и румънските политици, газопроводът „Яси -Унгени” ще стане ключов инструмент за „освобождаването” на Република Молдова от „енергийното иго на Москва”. Въпреки факта, че по тръбопровода от Румъния към Молдова може да минава само руски газ: самата Румъния е принудена да купува от Газпром около 30% от употребяваното в страната гориво. Липсата на икономически смисъл не спря европейските политици, които превърнаха този тръбопровод в голям пиар-проект „на европейското бъдеще на Молдова”. Бъдещето се оказа зловещо.

Европейският съюз отдели 7 милиона евро за строителството, като ги раздели между румънското и молдовското правителство. В края на август, министър-председателят на Румъния Виктор Понта, премиерът на Молдова Юрие Лянке и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер тържествено дадоха началото на строителството на газопровода. А още в началото на септември в румънската преса започнаха да се появяват съобщения, че газопроводът всъщност не се строи. Румънският премиер отрече тези съобщения, определяйки ги като „спекулации”.

Всички повярваха, след като дъщерята на президента на Румъния, която е и депутат от Европейския парламент, Елена Бъсеску, написа писмо до комисаря Йотингер, в което заявява, че началото на строителството на газопровода е било просто спектакъл. „Строителството така и не е започнало и няма конкретна дата за неговото начало. Написах на комисаря Йотингер за да го информирам за този маскарад, режисиран от Виктор Понта на 26-27 август, заяви депутатът Бъсеску.

Румънските телевизии и вестници изпратиха кореспондентите си на мястото на събитието и установиха, че там няма нито работници, нито тръби, нито техника. В неделя, 22-ри септември, президентът Бъсеску пристигна лично и съобщи, че там наистина не работи в момента. Преди това посещение комисарят Йотингер правеше всичко по силите си да „потули” скандала и казваше, че вярва на румънските си партньори. След този европейският чиновник трябваше да признае, че никой не строи газопровода. Йотингер изрази надежда, че строителството ще започне в най-скоро време. Въпреки това, конкретни срокове не бяха определени.

Сега европейският чиновник ще трябва да обяснява на обществеността, къде са отишли отпуснатите от Европа пари, а това ще бъде доста трудно. Не можеш да кажеш на европейската преса, че целият шум около газопровода е бил просто прикрит подкуп за молдовските и румънските политици.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Валентин Мъндрешеску
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.09.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: