Кибервойните ще доведат до кибер-хирошима


© Фото: Flickr.com/kryptyk/cc-by-nc-sa 3.0

© Фото: Flickr.com/kryptyk/cc-by-nc-sa 3.0

Безопасността в световното информационно пространство днес е едва ли не основната гаранция за сигурността на цялата световна общност. До такъв извод стигнаха участниците в петата международна конференция „Доверие и сигурност в информационното общество” в Шанхай. „Гласът на Русия “ чу мненията на редица експерти, които участваха в информационния форум.

Проблемът с информационната сигурност, станал заради Едуард Сноудън една от най-големите политически тенденции на тази година, въпреки разликата в политическите възгледи, сега изисква колективно решение. И ако някои от членовете на международната общност, на първо място САЩ, смятат за необходимо да действат в глобалната информационна мрежа, изхождайки само от собствените си интереси, Русия вижда изход в активното международно сътрудничество, заяви за „Гласът на Русия” депутатът от Държавната Дума Иля Костунов:

– Струва ми се, че Русия, Китай и другите развиващи се страни, като Индия и Бразилия, ще могат да започнат да задават формата на световното информационно пространство, най-вече в интересите на гражданите си. Страните от БРИКС, всъщност представляват повече от половината от световното население, а днес интересите на гражданите на нашите страни не винаги се отчитат от създателите на Интернет.

Днес Интернет се е превърнал в поле на кибервойна. И ако международните усилия не сложат край на тази борба, последствията могат да бъдат много негативни, отбелязва руският експерт Анатолий Смирнов:

– Ако ние не се договорим, ще стигнем до Хирошима в киберпространството. Например, след априлската атака на „Сирийската електронна армия” паднаха индексите на „Dow Jones” и двеста американски компании понесоха многомилиардни загуби. Има много примери за това как отделни хакери, работещи неясно за кого, се опитват самостоятелно да решат проблемите на информационната справедливост и запазването на информационния суверенитет на една държава, използвайки своите възможности.

По време на форума, членовете на руската делегация представиха на чуждестранните си колеги нови експериментални разработки, насочени към откриването и борбата с престъпната дейност в интернет. Вниманието на чуждестранните участници в информационния форум привлякоха проектите за системни за борба с екстремизма, както и концепцията за предотвратяване на „ефекта Сноудън” – комплекс от софтуерни и хардуерни решения, които предотвратяват изтичането на конфиденциална информация.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Григорий Миленин
Гласът на Русия:http://bulgarian.ruvr.ruВ

Posted on 27.09.2013, in Общество and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: