САЩ пред фалит


Снимка: Преса

Снимка: Преса

След спорното гласуване през миналата седмица в Камарата на представителите САЩ са застрашени отново от изпадане в неплатежоспособност

Предстои надлъгване в Сената, за да се осигури финансиране на правителството след 30 септември, надвисва и въпросът с дълговия лимит. След спорното гласуване през миналата седмица в Камарата на представителите Съединените щати са застрашени отново от изпадане в неплатежоспособност. Доминираната от републиканците камара на парламента одобри в петък с 230 на 189 гласа бюджет, който може да осигури финансиране на правителството само за три месеца. Тъй като текущата финансова година приключва на 30-и септември, Конгресът има само седмица, за да предотврати надвисналата фискална криза.

Републиканците обаче обвързват подкрепата си със съкращения в бюджета за спорната реформа на здравния сектор на президента Барак Обама, която предстои да влезе в сила на 1-и октомври, съобщава „Блумбърг“. Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд каза в неделя, че демократите няма да се предадат пред усилията на републиканците, подкрепени от Чаената партия, да намалят финансирането на Закона за здравеопазването. Това явно е условието за осигуряване на финансиране на правителството след 30 септември, казва в анализ за Bloomberg Зеб Екърт.

Тъй като е изключено да се стигне до мнозинство в доминирания от демокрарите Сенат, изглежда, че споразумение за бюджета в дълбоко разделения Конгрес на САЩ все още не се вижда. Белият дом обяви, че може да спре в случай на нужда проекта с вето.

В същото време най-голямата икономика в света се насочва заради друга властова конфронтация на двете политически сили към финансова криза. Тъй като в средата на октомври таванът на дълга от 16,7 трлн. долара ще бъде достигнат, Конгресът трябва да увеличи размера на лимита, така че правителството да може да заема още средства.

През 2011 г. рейтинговата агенция „Standard & Poor’s“ отне топ  рейтинга “AAA”, след като правителството и опозицията успяха да постигнат споразумение едва след продължителни и драматични преговори.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 26.09.2013, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: