Ню Йорк ще спечели милиарди от Общото събрание на ООН


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Президенти, крале, шейхове, премиери с огромни делегации и над 2000 акреитирани журналисти налълниха хотелите в града, който никога не спи

Всеки трети вторник на септември Общото събрание на ООН провежда пленарна сесия. За близо една седмица тазгодишната 68-а сесия ще събере около 130 държавни глави от цял свят, включително американския президент Барак Обама, за най-известния политически парад в Ню Йорк.

Присъствието на президенти, крале, шейхове, премиери и външни министри ще засили натиска върху полицията в града. Хиляди полицаи от нюйоркските сили на реда ще трябва да координират над 200 конвоя по път им към централата на ООН и други места в града, където се провеждат събранията.

По време на сесията на Общото събрание на ООН всички големи хотели в Ню Йорк, които са изцяло резервирани, публикуват официалния си ценоразпис. Адис Дервишевич, един от мениджърите на хотел „Мандарин“ в Ню Йорк разказа пред Анадолската агенция, че най-евтината стая в хотела е 995 долара на нощ. Луксозният президентски апартамент на хотела, който струва 28 000 долара на нощ, тази година е бил резервиран от Малайзия.
„Считано към вчера (неделя) ние сме на 100% пълни и доколкото знаем повечето други хотели в Ню Йорк също работят при пълен капацитет“, заяви Дервишевич. Той допълни, че гостите на хотела му са от Уганда, Руанда, Йордания, Свазиленд и Нигерия, но отказа да уточни колко плащат на нощ.

„Сахара рипортърс“ съобщава, че Нигерия ще има рекордните 600 делегати на 68-та сесия на Общото събрание в Ню Йорк. „Членовете на нигерийската делегация ще бъдат само частично в нашия хотел, защото те имат огромна делегация“, заяви мениджърът на хотел „Мандарин“. Повечето членове на делегацията на Лагос (столицата на Нигерия) са 547 държавни служители от различни министерства, отдели и агенции, както и екип от служители, които пристигнаха в Ню Йорк по-рано, за да подготвят пътуването на президента, допълва „Сахара рипортърс“.

„Над 2000 акредитирани репортери от цял свят ще отразяват тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН, което е повече спрямо миналата година“, съобщи Елизабет Брауър, директор на отдел „Медии, акредитации и връзки“ на световната организация. В тази цифра не влизат вече акредитираните кореспонденти на ООН и стотиците репортери, работещи в Ню Йорк.

„За репортерите сме подготвили традиционния „медиен остров“ в края на Първо авеню и основния вход на ООН“, заяви Брауър и допълни, че основните световни телевизии ще отразяват сесията на Общото събрание. Но „журналистите трябва да са готови за професионални подвизи“, казва репортер на Ройтерс. Те „може да се изправят пред множество неочаквани ограничения“ на свободата им на придвижване, въведени от нюйоркската полиция и ООН“, допълва той.

Жителите на квартала, в който е разположена сградата на ООН, казват, че са обезпокоени, както и в предишните години. Полицията постави големи бели бетонни барикади на Първо авеню и 42-а улица. Кварталът, в който се намира централата на световната организация, е отцепен, тъй като винаги оживеното Първо авеню е затворено за движение между 42-а и 47-а улица. Жителите се оплакват, че всички тези мерки за повишаване на сигурността „костват на данъкоплатците от Ню Йорк цяло състояние“.

Макар разходите за мерките за сигурност да не са обявени, очаква се те да са в рамките на цифрите, обявявани всяка година от началника на полицията в града Реймънд Кели. Сигурността на Общото събрание обичайно струва между 5 и 7 милиона долара. В същото време се очаква Ню Йорк да спечели поне 2 милиарда долара от тазгодишното събитие.

Общото събрание на ООН е създадено въз основа на Устава на организацията, приет през 1945 г. Той е основният дискусионен и представителен орган на световната организация. Състои се от всички 193 държави членки на ООН и провежда редовно срещи, като те са най-интензивни от септември до края на годината.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 24.09.2013, in Икономика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: