ЦРУ разсекрети документи за войните през 90-те на Балканите


Сараево, 1993 г.

Сараево, 1993 г.

По-голямата част от секретните грами е свързана с войните в Хърватия и Босна

Централното разузнавателно управление /ЦРУ/ разсекрети около 300 документи свързани с разпада на бившата югославска федерация.

По-голямата част от секретните грами е свързана с войните в Хърватия и Босна. Първата част от документите датира от 19 декември 1991 година и е свързана с признаването на независимостта бившите републики, както и за бъдещето на Босна и Херцеговина. От тях ясно се вижда колебливата политика на Белия дом относно признаването на Словения и Хърватия. Според тогавашните американски експерт най-доброто решение за Босна и Херцеговина е било чрез преговори страната да се подели между Хърватия и Сърбия.

От документите става ясно, че тогавашните лидери Франьо Туджман и Слободан Милошевич били непрекъснато в контакт относно бъдещето на Босна. В един документите пише, че Туджман е споделил пред германски дипломати, че Босна е прекалено голяма и той е готов за подялба.

В началото на месец октомври се очаква бившият американски президент Бил Клинтън да организира кръгла маса по повод разсекретените документи на ЦРУ.

Една от историческите фотографии от времето на конфликтите в бивша Югославия през 90-те години на миналия век. 1 ноември 1995 г. стартиране на преговорите в Дейтън, които сложиха край на кръвопролитната война в Босна и Херцеговина /1992-1995 г./. На снимката са президентът на Босна и лидер на босненските мюсюлмани Алия Изетбегович, който се ръкува със сръбския президент Слободан Милошевич. В центъра е президентът на Хърватия – Франьо Туджман.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 23.09.2013, in Балканите and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: