Епохата на „Калашников“ продължава


 © Колаж «Гласът на Русия»


© Колаж «Гласът на Русия»

В руския град Ижевск започна работа концернът „Калашников“. Световният бренд обедини конструкторските възможности и производствения потенциал на най-добрите предприятия от отрасъла на стрелково оръжие на страната.

На 18 септември президентът Владимир Путин посети концерна. Той разгледа новите образци оръжие и се запозна с някои етапи на оръжейното производство.

Автоматът „Калашников“ не се нуждае от представяне. В оръжейното дело това е цяла епоха. Тя започна още в края на 1940-те години и ще продължи, според водещите експерти, не по-малко от сто години. Тази прогноза трябва да оправдае новият руски холдинг „Калашников“. За първи път за неговото създаване заговори преди една година вице-премиерът Дмитрий Рогозин, идеята подкрепи Владимир Путин. Прочутият в целия свят конструктор Михаил Калашников, който много години работеше в Ижевск, се съгласи на концерна да бъде дадено неговото име.

В Ижевск ще бъде съсредоточен целият производствен цикъл: от поръчките до изпращането на стрелковото оръжие. При това ще се съхранят традициите на руските оръжейници. Някога, преди да постъпи на въоръжение, легендарният автомат „Калашников“ преминаваше през най-прецизни и строги изпитания, напомня експертът по оръжията Максим Попенкер:

– Поради спецификата на Русия, т.е. нейната обширна територия, едно и също оръжие може да се окаже и в 40-градусна азиатска горещина, и в 40-градусен арктически студ, при това в ръцете на най-различни, понякога неопитни бойци. Затова основните атрибути винаги са били надеждност, простота и способност да функционира практически във всякакви условия.

Качествата, за които руското оръжие винаги се е ценяло в света, се запазват и в перспективните разработки, отбеляза ръководителят на пресслужбата на концерна „Калашников“ Елена Филатова:

– Сега в конструкторския център се извършват разработки на повече от 60 образци съвременно стрелково оръжие, както бойно, така и гражданско.

Надеждността и ергономичността са онова, с което винаги са се отличавали автоматите от семейство „Калашников“, които се запазват и при разработването на новото поколение. Различните модификации на АК-12 сега преминават през държавни изпитания, след което ще постъпят на въоръжение в руската армия. Продължава усъвършенстването на карабина „Сайга“, която се приема много добре в различни страни. Например, в силовите структури на САЩ. Разработват се нови снайперски пушки и съвременни оръжия за лов. Презентацията на концерна ще се състои в Ижевск в Деня на оръжейниците, който в Русия се отбелязва на 19 септември. Очаква се държавните награди на най-добрите оръжейници да бъдат връчени от президента Путин. Главен герой на празника ще стане Михаил Калашников, който тази година ще навърши 94 години.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Михаил Аристов
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 19.09.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: