Албанската мафия завладява Европа


 © Фото: Flickr.com/ElPablo!/cc-by


© Фото: Flickr.com/ElPablo!/cc-by

Трагичните събития с измамените инвеститори в албанската финансова пирамида в началото на 1997 г. нагледно показаха, че в Албания управлява подземният свят. Оказа се, че местните бандити не само са най-добрите специалисти по измамване на собственото си население и доставка на проститутки за европейските публични домове. Те отдавна се научили да отглеждат и доставят наркотици чрез своите съседи – бившите републики на разпадналата се през 1991 година Югославия.

Британските тайни служби, заедно с колегите си от Интерпол многократно са обръщали внимание на факта, че албанската „Cosa Nostra“ е пуснала пипалата си в много европейски страни. Мафиотите от Албания и Косово се занимават с трафик на наркотици, контрол на проституцията и доставка на млади албанки за публичните домове в Италия и Германия. Действат добре организирани групировки, които използват стара като света схема. В малък албански град се появяват няколко кандидата, които всъщност са сводници. Доверчивите родители реагират бързо на богатите и симпатични млади мъже, които обещават да се омъжат за техните дъщери и да ги отведат в богатите страни. След сгодяването на „булките” обикновено вземат паспорта, а след това незаконно да ги транспортират в Европа. За начало ги изнасилват, бият и след това ги изхвърлят на улицата, за да работят. Само Италия има няколко хиляди такива.

Има и друг печеливш бизнес. В планините на Албания се отглежда коноп. След това той се преработва в висококачествена марихуана, която дава огромна печалба. Стоката се прехвърля по море към съседна Италия или през Македония и Унгария с куриери с коли и камиони – към Гърция или Австрия, а след това и по-нататък.

Друг вид доходна контрабанда са грабежите на църкви. За няколко марки или долари са били наемани крадци, и те са носили такива древни реликви, за които колекционерите са готови да платят стотици хиляди долари. През 1997 г. стана ясно, че дори кралицата на Великобритания и бившият премиер Джон Мейджър са получили като подарък от официалните албански власти крадени антики. Тези антични подаръци са били направени лично от Сали Бериша.

След като са изпрали престъпните пари чрез подставени фирми и „приятели” от Италия, Германия и Австрия, „новите албански предприемачи” постепенно преминават към легалния бизнес. Те инвестират в туризъм, търговия с недвижими имоти, инвестиционни фирми, както и в различни лотарии.

С мафията от Албания, пуснала корени на Апенините, през лятото на 1997 г. се опитва да се разправи италианският съд. През юни, в районния съд в Милано завърши продължилото почти година дело срещу 17 албанци, които са се занимавали с доставката на малолетни момичета от 8 до 14 години за сводниците, които са ги принуждавали ги да работят като улични проститутки. Тази банда е прекарала през пролива Отранто 400 нещастни момичета, на които в Италия е била обещана „планина от злато”, а в действителност са били принудени да работят ден и нощ за своя стопанин. Албанската мафия успешно си сътрудничи в доходна търговия на хора с колегите си от „Cosa Nostra”. Съдът на Милано осъди членовете на престъпната албанска групировка на лишаване от свобода за срок от 4 до 16 години.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Константин Качалин
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 19.09.2013, in Балканите and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Анонимен

    братска америка ще приеме с удоволствие няколко хиляди шиптъри за да ги научи безплатно на джентълменско поведение.

  1. Pingback: Албанската мафия завладява Европа | Balansi

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: