Ако утре избухне война: Асад и неговите ресурси


 Башар Асад. © Колаж: "Гласът на Русия"


Башар Асад. © Колаж: „Гласът на Русия“

Преговорите за бъдещето на Сирия все още не са завършили. Значи, има вероятност от военен удар на САЩ. От Вашингтон директно заявяват, че нарушаване на решението за предаване на химическото оръжие под международен контрол от страна на Дамаск неминуемо ще доведе до силов сценарий. Ще може ли сирийската армия да отговори адекватно на военна намеса или ще и бъде нанесено мълниеносно и съкрушително поражение?

Сирия не разполага с военни средства, за да отблъсне евентуален удар на американските въоръжени сили. Експертът Майкъл Ходаренок отбелязва, че сирийските сили нямат развити средства за радиоелектронна борба, които до голяма степен определят хода на съвременната война:

– Средствата за космическо разузнаване и средствата за нанасяне на удари на правителствените сили в Сирия са значително по-слаби, отколкото тези на американските им „колеги”. Сирийската армия няма да може да противопостави нищо на тоталното военно-техническо превъзходство на Съединените щати.

Още повече, ПВО на Сирия разполага със остаряло оборудване и не е цялостна система. Сирийските войски нямат високоточно оръжие, способно да нанесе болезнени удари по външните цели на противника, от които се управлява операцията. А американските военни имат повече от достатъчно средства за водене на война.

А според политолога Иван Коновалов, Сирия все пак може да нанесе щети на вероятния си противник. Въпреки, че нейната система за противовъздушна отбрана не е нова, тя разполага с голям брой установки и може да сваля самолети и ракети. Но на преден план тук не е чисто военния, а политическия фактор: Сирия има съюзници и приятели, и тяхната подкрепа може да се превърне в голям проблем за САЩ:

– Сирия е подкрепяна от Иран и движението „Хизбула”. Иран има огромно влияние в шиитската диаспора, която е разпространена във всички монархии от Персийския залив. И американците могат да очакват ответни удари именно от тази посока.

На 15 септември Иран и ООН подписаха споразумение за оказване на хуманитарна помощ на Дамаск. По-рано от Техеран заявиха, че са готови да предоставят и военна помощ на Сирия в случай на въоръжени действия срещу него от страна на Израел. Но, в тези изключително нестабилни условия за Израел, като основен съюзник на САЩ, ударът срещу Сирия е най-малко изгоден. Да е идеологически противник на Иран, за Израел е нещо обичайно, но военна конфронтация между двете страни ще взриви целия Близък Изток и ще завърши с много кръв.

И не случайно израелското ръководство оцени високо външнополитическите успехи на Москва, които могат, най-накрая, да донесат мир в Сирия. Всички добре знаят точността на американските оръжия. И опитът да се „засипят” сирийските военни обекти с хиляди ракети „Томахоук” наистина може да се превърне в досадни неточни попадения, които да препълнят чашата на търпението в региона.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Иля Харламов
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 19.09.2013, in Международна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: