Дългият път към химическото разоръжаване на Сирия


 Фото: РИА Новости


Фото: РИА Новости

Дамаск изпрати на ООН необходимите документи за подготвяне на споразумение за предаването на химическото оръжие под международен контрол. Но за реализирането на този план може да възникнат сериозни прегради, за чието преодоляване ще са необходими съвместните усилия на международната общественост.

Пресата с позоваване на собствени източници публикува детайлите на руския план. Всичко трябва да премине през няколко етапа – първо Сирия се присъединява към Организацията за забрана на химическото оръжие, след което пуска там инспектори. На четвъртия етап сирийските власти решават заедно с инспекторите как и от кого ще бъде унищожено оръжието. Коментира експертът Владимир Слатинов.

– Планът е много ясен. Но всяка точка настоява за техническо отработване и съгласуване на интересите на заинтересуваните държави. Тук и възниква конкретен проблем, защото осъществяването на плана предполага високо доверие. Ако това бъде постигнато, шансовете да се изпълни този план ще се увеличат. Ако пък страните си нямат доверие, планът остава под въпрос.

Изобщо, експертите прогнозират трудности поради множество фактори, чието влияние върху ситуацията не може точно да се предвиди. Коментира анализаторът Виктор Надеин-Раевский.

– Много е вероятно повечето от тези, които са въвлечени в сирийския въпрос, да са заинтересувани в свалянето на Асад. За последствията те едва отскоро започнаха да се замислят и изглежда, че започнаха да разбират, че при победа на опозицията ще се окажат в един окоп с „Ал Кайда”. Що се отнася до химическото оръжие, опозицията има такова. На нас това ни е ясно. И в това, че опозицията има решимостта да го използва, можем да не се съмняваме. Както стана известно, те ще се опитат да нанесат удар по Израел. Тези действия трябва да се предотвратят.

Достатъчно дълго време може да е необходимо за инспектирането на 40 заявени склада, разположени на обширна територия, смята британският експерт по химическо оръжие Ричард Гатри.

– Тези обекти за разположени на обширна територия и затова е трудно да бъдат охранявани. Затова може да се появи изкушението да бъдат събрани по-близо в няколко места. Но: трябва да се търсят места, които са подходящи за дълго съхранение. Второ, това оръжие трябва да се пренася така, че да няма изтичане по пътя. Това е опасно химическо оръжие. И, вероятно, тези химически запаси не може да бъдат съхранявани във военните бази (макар че това е първото нещо, което трябва да се знае) – такова оръжие трябва да се съхранява на неутрално място и да го охраняват неутрални сили.

Освен очевидните организационни проблеми съществуват и проблеми от технологичен характер. Коментира военният експерт Виктор Мураховский.

– За обезвреждането на химическото оръжие се използват специални производства. В Русия има такива места. В тях са подложени на утилизация вече десетки хиляди тонове токсични вещества. В Сирия сега няма смисъл от построяването на такова място – утилизацията там в момента е невъзможна.

В Сирия има къде да се ликвидира химическото оръжие. Друг е въпросът, че това ще стане възможно само при условие, че се откажат от използването на въоръжена сила срещу Дамаск. И докато САЩ не гарантират да не се намесват в конфликта, въпросът ще остане да виси във въздуха, а отговорността за евентуалния провал изцяло лежи върху американската администрация.

Мненията на редакцията и на авторамогат да не съвпадат.

Сергей Дуз
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 15.09.2013, in Международна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: