Делян Добрев: АЕЦ „Белене” е затворена страница


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Има две решения на НС за спиране на проекта

„За нас темата за АЕЦ „Белене” е затворена страница. Има решение на МС за отмяна на решението за строителство на централата. Има две решения на НС за спиране на проекта, така че например докато няма ново решение на НС, темата не може да бъде обсъждана“.

Това каза в предаването „Под лупа” на телевизия „Европа” депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. „Управляващите искат нов анализ за това дали този проект е икономически изгоден и ефективен, но ако досега не са имали такъв, защо го стартират през 2006-та година“, запита Добрев.

– Г-н Добрев, преди парламентарната ваканция управляващите приеха промени в закона за енергетиката. С тях стана възможно цената на тока да се намали с 5%. Стана обаче ясно, че хората така и не разбраха, че зелената енергия трябва да бъде компенсирана с около 500 милиона лева. На заседание на Енергийната комисия в парламента стана ясно, че такива пари не са осигурени. Какво следва оттук нататък?

– Не толкова промените в законодателството, колкото допускането, че МС ще преведе 500 милиона в енергетиката, доведе до намаляване на цената с 5%. В решението на регулатора е записано, че 498 милиона ще бъдат осигурени с решение на МС, като мотивът за това допускане е, че ще има приходи от квотите за въглеродни емисии, които страната ни продава и тези приходи ще бъдат прехвърлени в енергетиката, за да компенсират част от зелената надбавка.

– Има ли такава възможност?

– Това е много несериозно допускане, защото ние за две години 2013-2014 разполагаме с 22 милиона квоти, на които в момента пазарната цена е 3.5 евро. Това означава, че държавата няма да получи повече от 140 милиона приходи. Записано е 500 милиона трансфер, а максималната сума, която може да се осигури е 140 милиона. Там се появява една огромна дупка от 350 милиона, която по някакъв начин трябва да бъде запълнена. Аз се опитах да задам въпрос към регулатора на заседания на Комисията по енергетика, но не получих отговор. Надявам се да получим отговор на този въпрос, защото той не е с цел някой да извлече политически или друг дивидент, а по-скоро с цел да се търси решение.

– На заседанието на Комисията по енергетика имаше представители на ЕРП-тата и на ВЕИ производителите. Какво беше тяхното мнение по този въпрос?

– Това, което стана ясно след това заседание е, че фактурите са с нов вид. До преди решението на регулатора от август месец тази година имаше три отделни реда за високоефективно комбинирано производство (кафява енергия), за ВЕИ (зелена енергия) и за невъзобновими разходи, които са по дългосрочните договори на Марица-изток 3. Слушахме обещания от управляващите, че ще бъдат премахнати тези надбавки, само че вместо да бъдат премахнати, те бяха прехвърлени в първи ред на фактурата. Имаше въпроси от граждански организации защо в някои случаи сметката е по-висока. ЕРП-тата обещаха да направят анализ, но съгласно решението на регулатора, намалението е наистина между 3 % и 5% в различните електроразпределителни дружества. Това няма как да се почувства от хората, защото това са много дребни суми на фона на големите сметки. Намалението не се усеща, а от друга страна има 350 милиона, които няма как да не се отразят в крайната цена през следващия период.

– От къде ще дойдат тези пари?

– Нямаме отговор на този въпрос. С бюджета за 2013 няма как да дойдат тези 350 милиона, защото за да бъдат прехвърлени, те трябва да съществуват в някой от редовете на бюджета като разход. Съответно този разход трябва да е или за сметка на по-висок дефицит и заеми, или за сметка на по-висока събираемост.

– Може би от този заем, който беше взет с актуализацията на бюджета?

– Възможно е, ако се случи така, няма да има недовзет приход за НЕК. Ние това на този етап не го знаем.

– При всичко това, което казвате, възможно ли е тогава да очакваме увеличение на цената на тока от 1-ви януари 2014 година?

– Регулаторният период е до края на месец юли следващата година, така че ако регулаторът не вземе някакво извънредно решение, той би трябвало да се произнесе и да определи отново цената на електроенергията на 1-ви юли 2014-та година. Ако останат непокрити тези 350 милиона в енергийната система, то те трябва да бъдат признати за недовзет приход на НЕК, което със сигурност ще окаже много значителен натиск върху цената на електроенергията за следващия регулаторен период.

– Защо се стигна отново до това да се повдигне дебатът за строежа на АЕЦ „Белене”? Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че така или иначе ще се прави нова експертиза, не била вярна експертизата на консултанта HSBC. Каква е истината?

– За нас тази тема е затворена страница. Знаете, че има решение на МС за отмяна на решението за строителство на централата. Има две решения на НС за спиране на проекта, така че например докато няма ново решение на НС, темата не може да бъде обсъждана. Тя бе повдигната отново от страна на управляващите, като тезата лично мен много ме изненада, защото те говорят за нов икономически анализ, който да покаже дали проектът е икономически ефективен и изгоден. Но тя нямат отговор на този въпрос защо януари месец убеждаваха хората, че това е печеливш проект, чрез който ще се произвежда много евтин ток и караха хората да се подписват в списъци за референдум. Проведохме референдум, за който похарчихме 14 милиона лева. А още по-големият въпрос е защо през 2006 година са стартирали проекта, ако нямат тези анализи?

Източник: Pressadaily/ Н.И.

Posted on 15.09.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. този пък? Нито някой го пита, нито ще го пита

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: