В Афганистан ще започне съвсем друга война


В Афганистан ще започне съвсем друга войнаТалибаните, изглежда, не трябва да разчитат, че след година и половина Западът накрая ще ги остави на мира.

Шумът около заплахата за бомбардировки от страна на Сирия съвсем заглуши любопитния обрат в американската администрация по повод бъдещето на Афганистан. Още през пролетта Америка заплашваше несговорчивия президент Карзай, че ще изтегли от страната му всички войски на западната коалиция. А в началото на септември самият израз „извеждане на войските” по отношение на Афганистан беше наречен „неправилно понятие”. С понятията боравеше заместник-командващият войските на западната коалиция генерал Марк Мили. В интервю за списание Stars and Stripes той уточни: „Нямаме никакви указания за пълното извеждане на войските. Ние само се готвим да променим задачата и да съкратим числеността на войските и мащабите на операциите”. Приблизителните срокове на „задържането” бяха съобщени в интервю за британския Guardian от неговия началник, командващия IFOR американски генерал Джоузеф Данфорд. Според него на афганистанските силови структури още пет години ще им трябва чужда военна помощ.

Какво значи „да променим задачата”? Според генерал Мили оставащите сили от коалицията ще осигуряват на афганистанската армия разузнавателна информация и поддръжка на авиацията.

С авиацията всичко е ясно. Но разузнаването, със сигурност, няма да се ограничава със снимки на безпилотни самолети и радиоприхващане. Освен това съществува мнение, че останалите бази ще станат центрове за управление на мащабни агентурни мрежи, създадени за десет години от спецслужбите на почти всички страни, участвали в афганистанската кампания. В момента желание да оставят малки контингенти в Афганистан са заявили Германия, Италия и Турция. Германия, както е известно, отговаря за ситуацията в северната част на страната, Италия – за западната. Италианският журналист Манлио Динучи още през 2010 г. писа, че ЦРУ разгръща в страната дейността на цяла „армия в сянка”, чиито задачи са не само събиране на информация, но и силови акции. Напълно възможно е подобна работа да са извършвали и спецслужбите на Италия и Германия в зоните си за отговорност.

Така ще бъде решен основният проблем на контрапартизанската война. Когато през 2015 г. полевите командири на талибаните излязат от надеждните си укрития, на „контрапартизаните” от западните спецслужби няма да им бъде трудно не само да проследяват, но и да унищожават „непримиримите”. Подобни действия вече са отработени при съвместните специални операции на афганистанските и западните сили. Ако конкретната стратегия сработи, полевите командири ще изпитат върху себе си всички методи, които самите те са използвали.

През юли официални лица в САЩ заявиха, че ЦРУ планира в близките две години да съкрати броя на секретните си бази в Афганистан от днешните десет до шест, като остави неприкосновен центъра на Кабул – един от най-големите в света. Такива центрове ще оставят Германия и Италия. Разузнавачите ще се върнат към пряката си работа – ръководството, а хиляди афганистанци ще изпълняват работата на стотици хиляди войници от коалицията. С несравнимо по-малки загуби и, най-вероятно, с по-голяма ефективност.

Вадим Ферсович
Гласът на Русия :http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 10.09.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: