9 септември – от “победа на социалистическата револция” до “край на хитлерофашистката диктатура”


9 септември – от “победа на социалистическата револция” до “край на хитлерофашистката диктатура”Преврат в центъра, въстание в периферията” – това е прочитът за датата 9 септември 1944 г. на близкия до БСП историк Искра Баева в историческото й изследване “Българските преходи” в съавторство с Евгения Калинова.

Днес социалистите отбелязват края на хитлерофашистката диктатура в България. “9 септември е свалянето на хитлеристката окупация и фашисткото правителство на България”, каза зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов. Той посочи, че БСП е спряла манифестациите за 9 септември от 1990 г., когато за национален празник на страната е обявен 3 март. Тази година се предвижда поднасяне на цветя на Братската могила и концерт в НДК.

През 1963 г. обаче Политбюро има специално решение за отбелязване на 20-годишнината през 1964 г. от “победата на социалистическата революция в България”. “На 9 септември българският народ под ръководството на комунистическата партия, сплотен под знамето на Отечествения фронт и опрян на братската и решаваща помощ на съветската армия – освободителка, помете монархофашистката диктатура и установи народнодемократична власт”, пише в решение номер 8 на Политбюро.

И продължава: “…деветосептемврийската победа … е продължение на делото на Великата Октомврийска революция, съставна част и проява на започнатия от нея неудържим преход от капитализма към социализма в световен мащаб”. “Деветосептемврийското народно въоръжено въстание създаде условия за невиждан икономически и културен подем на страната.”

Оценката на Политбюро тогава е, че са “разрешени проблемите на преходния период от капитализма към социализма и е осигурена е пълна победа на “социалистическите производствени отношения”. Коренни изменения са настъпили в класовата структура – ликвидирани са експлоатацията на човек от човек и самите експлоататорски класи.

За отбелязване на 20-годишнината се препоръчва социалистическо съревнование, затягане на дисциплината, кинематографията да произведе филми, книги, изложби, манифестации.

Десетилетие по-рано – през 1952 г., обаче Политбюро приема решение за подготовка на честване на 9 септември – Деня на свободата и празник на народната армия. “На челни места в колоните на манифестациите да се носят портрети на членовете на Политбюро на Всерусийската комунистическа партия (болшевики) и на Политбюро на ЦК на БКП, както и портретите на Раковски, Каравелов, Ботев и
Левски и др.”, пише в него.

През 1950 г.  на 22 август ръководството на комунистическата партия приема план за честването и лозунгите. Тогава пък Вълко Червенков отправя забележки: “всичко да мине под знака на борбата за защита на мира, против подлите американски подпалвачи на войната, против тяхната гнусна интервенция в Корея…”

Според архивите на Политбюро прочитът през 1949 г.за 9 септември е “деветосептемврийско въстание”. В доклада за 5-годишнината се посочва: “това не е голям срок, но всяка от тези години се равнява на десетилетия.” И още: “Широката антифашистка съпротива прие формата на въстание. Националната ни независимост е немислима без нерушимата българо-съветска дружба.Няма истински български патриотизъм без това… Предателския национализъм е знаме на врага.Той означава завръшане към империалистическата зависимост, към фашизма…”

През 1947 г. за Политбюро 9 септември е Ден на народната армия. Предвиждат се “масови, внушителни манифестации с показ на постиженията с доминиращи портрети на Георги Димитров, а също и Трайчо Костов, Вълко Червенков, Тито, Сталин и Молотов, ударници”.

/dnevnik.bg

Posted on 09.09.2013, in Общество and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: