Химическото оръжие, използвано в Сирия, може да е попаднало там от САЩ


Химическото оръжие, използвано в Сирия, може да е попаднало там от САЩ В разгара на сирийската криза полемиката между поддръжниците и противниците на силовото развитие на събитията стигна до най-високо ниво. Междувременно експертите призовават внимателно да се анализират всички версии обясняващи появата на химическо оръжие в зоната на бойните действия. И едва след това да се направят съответните изводи.

Неотдавна в пресата се появи доста любопитна версия за произхода на химическото оръжие, използвано в Сирия. Явно, то е било доставено там директно от Америка, където някакви престъпници са го синтезирали едва ли не в домашни условия. Работата е там, че най-големите търговски мрежи в САЩ продават продукти, които могат да бъдат използвани за приготвянето на зарин.

Впрочем не всички експерти вярват на това. Говори военният историк, подполковник Едуард Коршунов:

– Това е малко вероятно. Защото и компонентите, и самия зарин попадат под Конвенцията за забрана на химическото оръжие . Конвенцията за забрана на химическото оръжие е документ, в който като приложение има три списъка. Първият списък – това, всъщност, са отровните вещества. Те са забранени за производство, съхраняване и употреба. Във втория списък са компонентите, от които се синтезират тези токсични вещества. Те също са забранени и са под строг контрол. Не можете да си ги купите просто така.

Въпреки това, много специалисти допускат, че зарин може да бъде синтезиран, както се казва, в домашни условия. Руският експерт казва Пьотр Топичканов отбеляза:

– С подходящо образование, инженер-химик може у дома си да синтезира отровен газ. Но не става дума за оръжие за масово унищожение, а за малко количество газ, който може да се използва за терористична атака.

От друга страна, по данни на Националния здравен институт, само 280 грама зарин са достатъчни, за да убият повече от 10 000 души. А това е точно мащаба на сирийската трагедия. Мнение на политолога Сергей Михеев:

– Тук трябва да разчитаме на този доклад, който направи руската страна. Там достатъчно професионално и ясно се потвърждава факта, че намерените химически вещества са произведени в домашни условия. А фактът, че това, по принцип, е възможно, не е тайна. В наше време, това може да се направи вкъщи. Много от компонентите наистина се продават в откритата търгвоска мрежа, не само в Англия или Америка, но и в целия свят.

Така или иначе, всичко отново стига до нуждата от внимателно разследване. Само то трябва да определи степента на вината на въвлечените в конфликта страни.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Сергей Дуз
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 09.09.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: