Щайнбрюк се опитва да дестабилизира Меркел


Щайнбрюк се опитва да дестабилизира МеркелКампанията преди германските парламентарни избори малко се оживи след проведения телевизионен дебат в неделя. Германската социалдемократическа партия (СДП) иска да накара германския канцлер Ангела Меркел да излезе от позицията на „блестяща изолация” спрямо Европа. Но шансовете за успех са малки.

Със сигурност, Пеер Щайнбрюк не успява да постигне целта си. Няколко дни след телевизионния предизборен дебат, който противопостави кандидата на социалдемократите срещу Меркел, проучванията не му дават никакви поводи да вярва, че след 22 септември ще може да се разположи в „машината за миене на чинии”, както берлинчаните наричат сградата на канцлерството.

Стратегията на Меркел – спокойствие преди всичко

Щайнбрюк иска да заложи всичко и да се възползва от най-малката пукнатина, за да възпламени кампанията, която Меркел преднамерено се опитва да направи отегчителна, за да може да управлява удобно преднината си. Именно затова тя избягва да отговаря на атаките на опозицията, както и да я цитира. По този начин тя изглежда спокойна и ведра, способна да управлява Германия. Така, със спокойствие, тя спечели и изборите през 2009 година. Този път обаче, тя се отклони от стратегията си във връзка с европейския въпрос и социалдемократите искат сега да използват пробойната.

„Пълна неблагонадеждност” на СДП по въпроса за Европа?

В свое интервю за телевизия А Ер Де, което не бе излъчено, канцлерът обвинява социалдемократите в „пълна неблагонадеждност”. Тя имаше предвид програмата на партията, която защитава еврооблигациите и фонда за амортизация на европейския дълг. Щайнбрюк обаче видя в тази критика възможност да изведе Меркел на арената и да я лиши от статута й на ведър канцлер, който се справя със страната, докато опозицията беснее.

„Канцлерът загърби лоялната кампания”

Кандидатът на СДП поиска извинения и съвсем основателно припомни, че благодарение на гласовете на партията му и на Зелените федералното правителство на Меркел можа да получи одобрението на парламента за няколко помощни плана за европейските страни в криза. По тези въпроси канцлерът не разполагаше с парламентарно мнозинство. Така, социалдемократите върнаха комплимента на канцлера. Слабият протест на шефката на Християндемократическия съюз (ХДС) не промени нищо – СДП поиска извинения и се зае да руши имиджа на Меркел. „Канцлерът загърби лоялната кампания”, заяви лидерът на парламентарната група на партията Томас Оперман.

Европа – минирана земя за СДП

Сега СДП има една надежда – да привлече нерешените все още избиратели. Те обаче са твърде многобройни, ако вярваме на проучване от 16 август, според което 72% от избирателите не са направили окончателен избор. През 2009 година колебаещите се бяха 55%. Не е сигурно обаче, че европейският въпрос ще бъде добра тема за отскок. Проучване на „Оупън Юръп” показва, че ако една голяма част от германците са благосклонни към запазване на еврото (55%), сред тях има такива, които са против по-силната интеграция и преминаването към „съюз на банковите транзакции”, а само 42% (срещу 46% по-рано) са готови да защитят еврото „на всяка цена”. Или иначе казано, неуспехът на антиевропейската партия „Алтернатива за Германия”, която не успя да надмине 3% подкрепа, не означава, че Германия е станала „евро ентусиаст”. Дори напротив. Германците са „евро реалисти”, а предложенията на СДП не допадат особено много на избирателите. Ако Меркел е позволила полемиката да достигне до тази точка, то е защото знае, че на този терен тя води. Така че и в това отношение офанзивата на СДП може да не сполучи.

Агенция Фокус

Реклами

Posted on 06.09.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: