„Отворена линия” ще помага на русистите в България


„Отворена линия” ще помага на русистите в България В България на 30 август стартираха майсторски класове, които ще представят най-новите тенденции в преподаването на руски език като чужд в рамките на проекта „Отворена линия”.

Проектът се осъществява от българското Национално издателство „Аз Буки” на Министерството на образованието и науката, с подкрепата на фонд „Русский мир” в Руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Форумът на 30 август откриха ректорът на университета Галя Герчева – възпитаничка на Санктпетербургския университет и Виктор Метелкин – първи секретар в Посолството на Русия в България. Специални поздравления към участниците във форума изпратиха министърът на образованието и науката Анелия Клисарова и кметът на града Иван Портних. Събралите се бяха поздравени от Венцислава Генова – началник на инспектората по образование в региона и Лилия Христова – директор на дирекция по образование във Варна. Участници в майсторските класове са директори на училища и представители на инспекторати по образованието от различни региони на страната.

Обучението по руски език има сериозни традиции в България. В продължение на много години е създадена силна методическа школа в обучението на ученици и студенти. За съжаление в българската научна периодика, която преди редовно публикуваше най-нови разработки в областта на съвременните методики и тенденции в преподаването на руски език като чужд, днес такива публикации са все по-малко. Именно за запълването на този пропуск е създаден проектът „Отворена линия” като средство за разпространение на нови знания в преподаването на руски език като чужд. Целта на проекта е да популяризира съвременни идеи, изследвания и практики на водещи учени в тази област, а също така да спомогне за обмена на опит между българските преподаватели. Специално за представянето на проекта в България пристигнаха видни руски учени. Сред тях са проф. Наталия Кулибина – декан на факултета за подготовка на учители в Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин” (Москва), Лилия Вохмина – професор в катедрата по методика, педагогика и психология в Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин” (Москва) и Анна Стрелковская – преподавател в катедрата по руски език като чужд във филологическия факултет на Санктпетербургския държавен университет.

Първият водещ на майсторските класове беше доц. Галина Шамонина от ВСУ „Черноризец Храбър”. Ключовите теми на майсторските класове във Варна са технология на занятията по руски език като чужд, интерактивни технологии в обучението по речево общуване, създаване на мултимедийни дидактически материали, формиране на граматическите навици в комуникативния подход, компютърът в самостоятелната работа на студентите, изучаващи руски език като чужд.

Майсторските класове в проекта „Отворена линия”, насочен към повишаването на методическата подготовка на преподавателите по руски език във висшите и средни училища, се подкрепят от фонд „Русский мир”.

 По материали на master-rki.net
Гласът на Русия –  http://bulgarian.ruvr.ru/2013_09_03/Otvorena-linija-shhe-pomaga-na-rusistite-v-Blgarija-8429/

Posted on 05.09.2013, in Общество and tagged , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: