Краят на Втората световна война


Краят на Втората световна война На 2 септември 1945 г. свършва Втората световна война. На този ден на борда на американския линеен кораб „Мисури”, който чака на рейд в Тихоокеанския залив, се подписва Актът за капитулацията на последния съюзник на нацистка Германия – Япония.

Втората световна война, според общоприетата хронология, е започнала на 1 септември 1939 г., когато хитлеровска Германия напада Полша. Но с това не са съгласни китайските историци. Още през 1931 г. Япония окупира североизточен Китай. Тогава той се казва Манчжурия. След 6 години започва пълномащабна война, която до 1939 г. отнема живота на 20 милиона китайски военнослужещи и мирни жители. Плановете на японските милитаристи са били големи, казва руският историк Анаторий Кошкин.

– През 1941-42 г. Япония окупира по-голямата част от Китай и тръгва към бреговете на Австралия, окупирайки всичките Филипински острови, Индонезия, всички страни на Югоизточна Азия. Така наречената Велика източноазиатска сфера за взаимно процъфтяване, която е съществувала в плановете на Япония, предвижда окупиране и на значителна част от нашата територия. В частност Приморието, Задбайкалието, Амурска област, Сахалин и Камчатка. Според съгласуването с германското командване разделителната линия между войските на Германия и Япония при евентуална победа над Съветския съюз е трябвало да бъде меридианът, на който е разположен сибирският град Омск. Фактически е ставало дума Германия и Япония да си разделят света.

През 1938-1939 г. японската армия извършва няколко опита за нахлуване в съветския Далечен изток и Монголия. Агресорите са разгромени от Червената армия при езерото Хасан, а по-късно, заедно с монголските войски, при река Халхин Гол. Това спира японската експанзия на Север.

По време на Втората световна война за разгрома на японската военна машина на тихоокеанската сцена на военните действия основна роля са изиграли войските и флота на англо-американските съюзници. Но войната свършва там, където и започва – в Манчжурия. През август 1945 г. след стремителната атака на Червената армия е разгромена милионната Квантунска армия. Още преди края на боевете японският император Хирохито заявява: „Сега, когато във войната срещу нас е и Съветският съюз, продължаването на съпротивата означава опасност за съществуването на империята ни”. Победата на страните от антихитлеристката коалиция над нацистка Германия и милитаристка Япония в голяма степен определя следвоенното развитие на човечеството, отбелязва директорът на руския Институт по обща история Александър Чубарян:

– Тя показа, че страните, които се различават помежду си идеологически и политически, в екстремни ситуации могат да се разберат, ако има обща заплаха. Това е урок за днешната борба с екстремизма. Може да се договаряме за съвместна борба.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Михаил Аристов
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 04.09.2013, in История and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: