Иран се подготвя за ядрен опит


Иран се подготвя за ядрен опит‘Докато трае конфликтът в Сирия и всички са втренчени там, в Иран тече трескава подготовка по първи ядрен опит“. Това каза математикът проф. Михаил Константинов. „Много скоро Иран ще произведе първия си ядрен опит. Според мен, международната общност се е вторачила в неправилната цел”, посочи проф. Константинов. Според него българските политически партии са заели правилна позиция, в този случай. „Ясно, че да се тикаме да участваме в този конфликт е безумие. Аз смятам, че България трябва да се присъедини към онези страни-членки на НАТО и на ЕС, които заявиха, че конфликтът в Сирия не е техният конфликт”, добави проф. Михаил Константинов.

Според него трябва да се дадат категорични доказателства за това кой именно използва химически оръжия в Сирия. „Това е едно непростимо варварство, но все още липсват доказателства за това кой го е извършил. Ако приемем, че Башар Асад е пълен малоумник, може и той да го е извършил, но той няма особена полза от това в чисто военен план. Ако цената за това е да го заблъскат с крилати ракети, значи човечецът е луд. Аз мисля, че не е луд, което не изключва възможността някакви командири на по-ниско ниво да са го направили. Има и една такава конспиративна теория, която не е чак толкова безумна. Тя е, че химическата атака в Сирия е от полза на Иран, защото ако сега Съединените щати нападнат Асад, те няма да имат сили да ударят Иран, който всеки момент ще си направи бомбата”, каза още проф. Константинов. „Друг въпрос е, че в Сирия са открити някакви чудовищно големи находища на нефт и газ. Това може да е другата причина за засиления интерес към Сирия”, обясни той.

“Краят на май 2014 г. е разумна дата за предсрочни парламентарни избори, ако ще има такива. Ако стане нещо много страшно в страната, може да има избори и до края на годината, но аз не искам да става такова нещо. От друга страна, трудно виждам как управляващите ще устискат след май догодина. В този смисъл се очертава разумно – избори 2 в 1”, добави проф. Константинов. „Аз лично предлагам да се проведат и 2 – 3 референдума на същата дата, да свършим повече неща. Примерно – ще дупчим ли за шистов газ, както и много други неща, които могат да се решат с национален референдум. Даже може типът изборна система да се постави на национален референдум – искаме ли смесена изборна система, искаме ли съществен мажоритарен елемент. Такива работи да се решат от хората чрез национален референдум”, заяви още той. По думите му – очаква се засилване на протестите през септември, но е трудно да се предскажат мащабите. „Виждаме, че и двете страни са се заинатили, а в резултат на заинатяване, не произлиза нищо полезно”, каза проф. Михаил Константинов.


Pressadaily/В.В.

Posted on 04.09.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Живко стоянов

    Г-н професоре,кажете ясно на хората-САЩ налагат своята „демокрация „само там където има злато,петрол и газ,уран никел и др.подобни редки и скъпи изкопаеми.Сирия ще бъде омаломощена за да не бъде в състояние да експлоатира Ливадийското нефто-газово находище,което се простира м/у Кипър ,Израел и Сирия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: