Над 70 страни искали достъп до данните на потребители във “Фейсбук”


Над 70 страни искали достъп до данните на потребители във “Фейсбук”Голямото мнозинство от тези искания са свързани с криминални случаи като кражби или отвличания, а други с тероризъм, посочват от социалната мрежа

“Фейсбук” публикува първия си доклад относно исканията на правителствата на различни страни за следене на потребителите на социалната мрежа. Най-много молби са отправили САЩ.

Документът показва кои страни са искали от “Фейсбук” информация за потребители на социалната мрежа. Данните са изисквани в рамките на официални разследвания между 1 януари и 30 юни 2013 г.

Общо 71 правителства са отправили над 25 хил. подобни молби. 

Голямото мнозинство от тези искания са свързани с криминални случаи като кражби или отвличания, отбелязва в доклада Колин Стреч, който ръководи юридическия екип на социалната мрежа.

Но исканията могат да се отнасят и за по-сложни случаи, свързани с националната сигурност, например наблюдение на хора, подозирани, че подготвят терористични актове.

“В повечето случаи официалните искания са свързани с основна информация за абонатите като името и от колко време използват услугата. Други искания могат да се отнасят до IP адреси или съдържанието на профила”, отбелязва Стреч.

Условията относно официалните искания могат да се видят в правилата за сигурност на “Фейсбук”.

САЩ са страната, която е отправила най-много искания за лични данни

във “Фейсбук” през първото тримесечие на 2013 г. Тя е направила между 11 и 12 хил. подобни искания към социалната мрежа, отнасящи се до данните на над 20 хил. души.

В 79% от случаите от “Фейсбук” са разкрили поне част от исканите данни.

След разкриването на програмата за наблюдение “Призма” интернет гигантите като “Гугъл”, “Майкрософт”, “Фейсбук” и др. искат да си възвърнат доверието на потребителите, установявайки пълна прозрачност на връзките си с американските власти.

Целта им е да докажат, че правителството не може да си служи както си иска със сървърите им и че упражняват контрол върху процедурите за наблюдение. Американските власти обаче за момента разрешават само частично публикуване на тези информации.

В челната десятка на страните, отправили най-много искания за лични данни на гражданите си, са още Индия с 3245 молби отнасящи се до 4144 души. Великобритания с 1975 молби за 2337 души, Германия с 1886 молби за 2068 души, Италия с 1705 молби за 2306 души и Франция с 1547 молби за 1598 души.

Турция е отправила 96 официални молби за сведения за 170 потребители на “Фейсбук”.

Социалната мрежа отрича да е сътрудничила с турското правителство през юни макар да има подозрения, че то е поискало информация за някои протестиращи на площад “Таксим”.

“Фейсбук” твърди, че е отхвърлил всички искания от този род от страна на властите. В доклада обаче се посочва, че 47% от исканията на Турция в крайна сметка са били удовлетворени.

Източник: vesti.bg

Posted on 31.08.2013, in Наука и технологии and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: