Каква е ролята на Европейския съюз в сирийския конфликт?


 Мартин Шулц. Фото: EPA


Мартин Шулц. Фото: EPA

Каква е ролята на Европейския съюз в сирийския конфликт? Имат ли властите единен глас и длъжни ли са те да изиграят ролята на посредник? За това настоява, например, председателят на Европарламента Мартин Шулц, който даде специално интервю за „Гласът на Русия“.

КОРЕСПОНДЕНТ: Господин Шулц, в интервю за Германското радио Вие казахте, че все още политическо решение на наближаващата война в Сирия. Какво трябва да се случи, че Европа да заговори с единен глас и как това следва да изглежда?

Мартин Шулц: Мисля, че членките на Европейския съюз са длъжни да се опитат да намерят единен курс. Ръководен център трябва да стане Съветът за сигурност на ООН. Сега следва да изчакаме резултатите от разследването на инспекторите на ООН, след което да се събере Съветът за сигурност на ООН и да набележи по-нататъшни крачки, като се основава върху резултатите от разследването и дебатите в Съвета за сигурност. Има възможност за постигане на съгласие по тази процедура и дори членките на Съвета за сигурност, които не влизат в Европейския съюз, например Русия и Китай, могат въз основа на изводите на инспекторите да променят днешната си позиция.

КОРЕСПОНДЕНТ: Споменахте, че предстоящата среща на високо равнище на Г-20 в Санкт Петербург е поредна възможност за обсъждане на всички въпроси около Сирия, както и провеждане на диалог между Русия и САЩ след неотдавнашната криза в отношенията, предизвикана от случая с Едуард Сноудън. Каква помощ биха могли да окажат тук европейските страни?

Мартин Шулц: В интервюто си споменах. че срещата на високо равнище на Г-20 в Санкт Петербург дава шанс за диалог, който ни е спешно необходим. Този диалог трябва да даде отговор на въпроса, какви съвместни мерки биха могли да предприемат всички органи на Европейския съюз и ООН, в това число постоянните членки на Съвета за сигурност, ако се изясни, че президентът Башар Асад наистина е използвал химическо оръжие против собствения си народ. Площадката на срещата на високо равнище в Санкт Петербург подхожда най-добре за целта. Следва да се използва шансът за обсъждане на проблема на най-високо равнище и да се изчакат резултатите от разследването на ООН в Сирия.

КОРЕСПОНДЕНТ: Според Вас, ще бъдат ли изчакани резултатите на инспекцията? Каква е Вашата прогноза?

Мартин Шулц: Не мога да кажа точно, но в светлината на дебатите в британския парламент и онова, което чувам сега от президента Барак Обама, се създава впечатлението, че те все пак ще се вслушат в призива на Генералния секретар на ООН Пан Ги Мун и ще го следват. Резултатите трябва да се изчакат, да се оценят и едва после да се дискутира.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Даниела Ханеман
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.08.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: