Сирийският възел не се сече с „Томахоук”


 © Коллаж: «Голос России»


© Коллаж: «Голос России»

В Сирия се преплетоха интересите на основните световни и регионални геополитически играчи. И опитът да реши проблема с ракети „Томахоук” няма да помогне на Запада да постигне целите си.

При подкрепата на Париж и Лондон, Вашингтон продължава да създава коалиция от привърженици на въоръжената намеса. САЩ и близкоизточните им съюзници са готови, при необходимост, да заобиколят Съвета за сигурност на ООН. Според министъра на външните работи на Турция, в момента се обсъждат алтернативни варианти. Вероятно той има предвид срещата в Аман. Там от неделя вечерта представители на Саудитска Арабия, Катар, Турция, Великобритания, Франция, Германия, Италия, САЩ и Канада се опитват да разберат, как да действат по-нататък.

Всъщност интересите на участниците в антиасадовската коалиция са доста разнообразни (макар коалицията и да изглежда единна). Например, президентът на САЩ Барак Обама явно е объркан и не знае, какво да прави по-нататък.

След историята с Либия американците са наясно, че без наземна операция финалният щурм няма да излезе. Но Башар Асад е по-як политик в сравнение с полковник Муамар Кадафи. Барак Обама го разбира и сега ще протака докато неговото бездействие не стане прекалено предизвикващо за Франция и Великобритания, демонстриращи по-непримирими позиции в сравнение с Белия дом. Ето мнението на руския експерт Вениамин Попов:

– Същността на въпроса е, че Западът се страхува от възраждане на ислямския свят. Прекалено много ресурси има в Близкия и Средния Изток. Не само петрол и газ, но и огромни финансови възможности. Американците отдавна изчислиха, че им е по-изгодно спокойствието в региона. Те не се нуждаят от конкурент, който в бъдеще да им създава куп проблеми.

Антиасадовската позиция на Турция се обяснява доста просто, казва заместник директорът на Института по ориенталистика към РАН Владимир Исаев:

– Турция я плаши примерът на Ирак (а по-специално – Кюрдистан). Турците се изплашиха от това, че Дамаск предостави на кюрдите по-широка автономия.

Позицията на Иран също е ясна: Техеран разглежда външната агресия против Башар Асад като лично предизвикателство, казва Исаев:

– Иран е сред малцината страни с преобладаване на шиити. Той се старае да поддържа шиитите навсякъде, където е възможно. Освен това, той поддържа партия „Хизбула“, която действа в Ливан. А това става през територията на Сирия.

Освен Иран, против насилственото сваляне на властта в Сирия са Русия, Китай, Индия, Бразилия, ЮАР, редица страни от Латинска Америка. Както каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, „Ако някой мисли, че всичко ще свърши след бомбардирането на сирийската военна инфраструктура и предоставянето на победа на противниците на режима, той много греши. Дори ако такава те победят, гражданската война ще продължи. С тази разлика, че бившето правителство ще премине в опозиция”.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Сергей Дуз
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru
Реклами

Posted on 30.08.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: