Дискусиите в Турция за военна операция в Сирия


Дискусиите в Турция за военна операция в СирияДискусиите в Турция за ново разрешение от Меджлиса за участие във военна операция в Сирия

Турски телевизионен канал Ен Ти Ви

В последните дни в Турция продължават и все повече се задълбочават споровете и дискусиите дали е необходимо ново разрешение от Меджлиса за участие на страната във вероятната военна операция в Сирия.
Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) защитава позицията, че за ангажирането на Турция в евентуална военна намеса в Сирия е достатъчно даденото от Меджлиса разрешение през миналата година.
Говорителят на ПСР Хюсеин Челик обаче заяви, че „ако се породят спорове дали валидното до месец октомври разрешение от Меджлиса не дава нужните пълномощия за възможната мащабна военна операция в арабската страна, няма проблем управляващата партия да свика парламента в рамките на 24 часа за получаване на ново разрешение”. Хюсеин Челик уточни, че ако операцията в Сирия се проведе в рамките на НАТО, тогава въобще няма да има нужда от подобно допълнително упълномощаване от турския Меджлис.
Вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч също отговори на критиките на опозицията и директно обърна внимание, че управляващата ПСР разполага с достатъчно депутатски места, за да получи безпроблемно ново разрешение от парламента.
Опозиционните парти обаче продължават да защитават позицията, че за мащабна военна намеса в Сирия е необходимо ново разрешение от Меджлиса.
Заместник-генералният председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НПР) Фарук Логоглу (бивш посланик на Турция във Вашингтон) заяви, че „при всички положения едно управление, което тласка Турция към война в Сирия, трябва непременно да дойде в Турското велико национално събрание и да получи съответно разрешение от народните представители за подобни действия.”.
На свой ред депутатът от крайнодясната опозиционна Партия на националистическото движение (ПНД) Йълдъръм Тургул Тюркеш (известен като син на основателя на ПНД и бивш скандален лидер на „Сивите вълци” Алпарслан Тюркеш) оповести, че даденото през октомври миналата година разрешение от Меджлиса визира участие в евентуална въздушна операция в Сирия, а последните събития и очертаващите се най-вероятни сценарии за водене на бойните действия излизат от този ограничен обсег на наличното разрешение от турския парламент.
Освен това в Турция се изтъква, че в този процес за получаване на разрешение от Меджлиса, е особено важно поведението и на НАТО. Анкара внимателно следи вероятността в близките няколко дни НАТО да свика извънредна среща за вземане на решение за евентуална намеса в Сирия. Засега самата Анкара няма намерение да проявява инициатива и да призовава НАТО да проведе подобно извънредно съвещание.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 30.08.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: