Британците предлагат бомбардиране на Сирия по хуманни съображения


 © Колаж: «Гласът на Русия»


© Колаж: «Гласът на Русия»

Британският проект за резолюция по Сирия, позволяващ започване на военна операция срещу войските на Башар Асад, е изпратен на правителствата на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН за изучаване.

На 28 август проектът бе разглеждан на затворено заседание на петте основни членки на Съвета за сигурност в Ню Йорк, но не беше подкрепен – Русия и Китай категорично отхвърлят използването на сила.

Великобритания предлага на Съвета за сигурност приемане на резолюция, която разрешава използване на – цитат – „необходимите мерки за защита на гражданското население” в Сирия. На дело зад тази формулировка се крият плановете на западните страни за нанасяне на ракетни удари, смята експертът от Института на Близкия Изток Сергей Серьогичев:

– Западът ще се старае да се въздържи о наземно нахлуване, но, както и в Югославия през 1999 година, ще унищожава военната, политическата и социално-икономическата инфраструктура, използвайки предимно ракети.

Британците предпочитат да обосновават своя стремеж да бомбардират Сирия с принципите на „хуманитарната интервенция”. Според министъра на външните работи на Великобритания Уилям Хейг, възможните военни действия ще са легални, пропорционални и насочени към спасяване на живота по пътя на недопускането на по-нататъшното използване на сирийското химическо оръжие. Вчера Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен каза, че именно армията на Башар Асад е използвала химическо оръжие:

– Сирийският режим продължава да складира запаси химическо оръжие. Информацията, достъпна от един широк спектър източници, сочи, че сирийският режим е отговорен за използването на химическо оръжие.

Но каква ли е тази информация – и до сега не е известно. В течение на последната седмица Западът, начело с Вашингтон, обещава да предостави на света неопровержими доказателства на вината на Башар Асад. Но по-нататък от голословни твърдения, работата не върви. Според вестник „Ню Йорк таймс”, причината е там, че властите на САЩ нямат такива доказателства.

Барак Обама засега не бърза с решението си по Сирия. Дори повече, в сряда американските законодатели поискаха от президента подробно и мотивирано разяснение на необходимостта от въвличане на САЩ в поредния военен конфликт. Писмото е подписано от 116 члена на камарата на представителите. Най-вероятно е сега Белият дом да изчака свършването на работата в Сирия на експертите на ООН и техния доклад.

В това време около Сирия се събират военните сили на Запада. В източната част на Средиземно море вече са концентрирани кораби на Военноморските сили на САЩ от четири есминци с ракети „Томахоук”, а също един кораб и една подводница на Великобритания. В Адриатическо море стоят един британски хеликоптероносач и два фрегата. В Червено море и Персийския залив се намират американски групировки самолетоносачи. Франция изпраща към бреговете на Сирия нов фрегат с противовъздушна отбрана.

Дамаск съобщава, че ще се защитава с всички достъпни средства.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Александър Шишло, Наталия Коваленко
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 30.08.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: