С какви страшни оръжия Западът може да смачка арсенала на Башар Асад


С какви страшни оръжия Западът може да смачка арсенала на Башар АсадАтаката срещу ключовите обекти на режима може да продължи между 28 и 48 часа

Висшите военни на САЩ и Великобритания съставят списъка с целите за бомбите и ракетите, които да ударят сърцето на режима на сирийския президент Башар Асад. Военните анализатори са на мнение, че атаката може да продължи между 28 и 48 часа. Тя ще бъде насочена срещу ключови обекти на режима.

Кои цели ще удари коалицията?

Най-предпочитаният вариант сред военната върхушка е ограничен западен удар с употребата на далекобойни оръжия, които да подкопаят способностите на режима на Асад да извършва химически атаки и да нанесе щети на неговата военна машина. Необходимата разузнавателна информация ще бъде осигурена от безпилотни самолети, които патрулират в небето над Сиия и специални сили на земята.

Военните анализатори са на мнение, че атаката може да продължи между 28 и 48 часа. Тя ще бъде насочена срещу ключови обекти на режима. Сред тях са интегрираната противовъздушна система на Сирия, бункерите за командване и контрол, комуникационните центрове, правителствени сгради, ракетни установки и военновъздушните сили на Асад. Употребата на военновъздушна сила дава на Асад голямо предимство, като и елиминирането й или отслабването й ще наклони везните в полза на бунтовниците.

Други варианти са въздушни удари по сирийските подразделения, отговорни за химическите атаки. По информация от миналата седмица, химическите оръжия са били изстреляни от 155-та бригада на 4-та бронирана дивизия на Сирийската Армия. Тази дивизия, разполагаща с база в планините западно от столицата Дамаск, е под командването на брата на президента Махер Асад.

Кои бази ще бъдат използвани?

Воденият от САЩ удари ще бъде нанесен от военни кораби и подводници, патрулиращи в източните части на Средиземно море или в Персийския залив, или от военни самолети, които могат да изстрелват ракети на стотици километри разстояние от целите. Бойна група на ВМС на САЩ, включваща четири разрушителя, вече се намира в Средиземно море и се приближава към Сирия, подготвяйки се за действие.

Корабите са снабдени с крилати ракети „Томахоук“, способни да ударят цел на 1200 мили. По време на войната в Либия срещу Кадафи бяха изстреляни около 124 такива ракети. Те са с дължина около 6 метра. Бойната им глава струва около 300 000 британски лири.

ВВС на САЩ също могат да изпратят стелтове-бомбардировачи B-2, които да бомбардират инсталациите на Асад. Базирани в Мисури, самолетите могат да достигнат до всяка точка на света само с едно зареждане. Те са най-скъпите самолети, приемани на въоръжение във ВВС на САЩ някога. Цената им е около 600 милиона британски лири всеки. Машините са почти невидими за радарите и могат да носят до близо 13 тона бомби. Освен, че разполагат с Ф16 и бази за презареждане с гориво в Близкия изток, САЩ също разполагат и с ракетите „Пейтриът“, позиционирани в Йордания, съседка на Сирия.

Каква огнева мощ може да предостави Великобритания?

Въпреки мултимилиардните съкращения в сферата на отбраната, засегнали изтребители, военни кораби, шпионски самолети и около 30 000 войници, британските въоръжени сили има какво да дадат на удара по Сирия. Кралската флота може да изстреля ракети „Томахоук“ от своите ядрени подводници клас Трафалгар, една от които постоянно патрулира в Близкия изток. Въпросните подводници също разполагат с огромен арсенал от много точни ракети.

Тежковъоръжените самолети „Торнадо“ могат на теория да излетят от мазата в Мархам и да ударят Сирия – отиване и връщане около 4200 мили. Също така те могат да бъдат изпратени и в базата в Кипър, окъдето да извършват бомбардировките.

Разполагайки се прецизно насочвани ракети „Сянка на буря“ (Storm Shadow), самолетите могат да опустошат защитата на врага, включително радарите му, системите му за ПВО и линиите за доставки. „Сянка на буря“ имат дължина на полета от 150 мили. Това дава възможност да се атакува врагът дълбоко зад вражеската линия без да се доближават неговите системи за ПВО.

Ракетите с тегло 1 300 килограма, която е специално програмирана преди мисиите, разполага с GPS-система и оборудване за следене на терена, което й позволява да лети под радара до самата детонация.

Какви са опасностите?

Рисковете са огромни, свързват се с всячески военни действия в Сирия. Асад е изградил завидна въздушна защита благодарение на Русия, която е способна да сваля американски и британски самолети. Същества опасност и от вторични щети при въздушните удари, като убийствата на цивилни граждани.

Ракетите може да оставят химическите заводи на Сирия без защита, което на свой ред създава риска смъртоносните газове и други субстанции да попаднат в ръцете на терористи.

Какво ще се случи след това?

Военните лидери са притеснени, че серията от удари ще бъде само първата стъпка по пътя към пълномащабно участие в конфликта в Сирия.

Междувременно сирийският президент Башар Асад даде интервю за руския вестник „Известия“, в което разказа за евентуалната си визита в Русия, за химическите оръжия и за очакванията си от конференцията „Женева 2“, и за това, защо Сирия няма да стане „марионетка на Запада“.

За отношенията с Русия: всички сключени договори ще бъдат изпълнени

Русия изпълнява всичките си договори със Сирия, подписани между двете страни, заяви Асад. „Политическата подкрепа на Русия, както и ясното изпълнение на военните договори, въпреки американския натиск осезаемо коригираха нашето икономическо положение“, подчерта президентът на Сирия. Асад добави, че ще се радва да посети Русия или да покани Владимир Путин в Дамаск, когато обстановката в страната се нормализира. Той също не изключи, че сирийското ръководство може да се обърне към Русия с молбата за кредит.

За химическото оръжие: обвиненията на Запада – гавра със здравния разум

Башар Асад отхвърля обвиненията от страна на бунтовниците и редица западни лидери в употребата на химическо оръжие от страна на сирийското правителство в района, където са концентрирани силите на бунтовниците. „Изявленията, направени от политиците в САЩ, на Запад и в другите страни – това е гавра със здравия разум и пренебрегване на общественото мнение на техните народи. Това е глупост: първо се повдигат обвинения, а след това се събират доказателства. И с това се занимава могъща страна – САЩ“, отбеляза Асад.

Проблемът с употребата на химически оръжия в Сирия

В понедленик група експерти на ООН започва разследване на предполагаемата химическа атака до Дамаск. В събота държавните медии на Сирия съобщиха, че в предградие на Дамаск е намерен склад с химическо оръжие, принадлежащо на бунтовниците.

Не народна революция, а тероризъм

Башар Асад предполага, че ръководството на западните страни няма да се реши на военна операция в Сирия. „Препядствие за военно нахлуване“, според сирийския държавен глава, е, в частност, „разбирането от всички, че случващото се в Сирия не е народна революция и не са необходими реформи. Това е тероризъм“. Ако все пак САЩ се решат на удар по Сирия или дори нахлуване в страната, тях „ги чака провал, както се случи и във всичките предишни започнати от тях войни, започвайки с Виетнам и стигайки до наши дни“. „Америка е участвала в множество войни, но нито веднъж не успя да достигне своите политически цели, заради които започна тези войни“, каза Башар Асад.

Сирия няма да стане „марионетка на Запада“

Президентът на Сирия обвини САЩ, Израел, Саудитска Арабия в подкрепа на терористите. Той подчерта: „Тероризмът не е коз в джоба, който може да се извади и да се използва когато е необходимо, а след това да се прибере обратно. Тероризмът е като скорпион, жили във всеки един момент. Съответно, не може тероризмът в Сирия да се подкрепя, а в Мали да се осъжда. Не трябва да се поддържа тероризма в Чечня и да се бори в Афганистан. Ако някой иска да превърне Сирия в марионетка на Запада, той няма да успее“, каза президентът.

За „Женева 2“

Ръководството на Сирия очаква от конференцията „Женева 2“ оказване на натиск върху страните, които подкрепят действията на терористите на сирийска територия. „Има редица държави, които открито подкрепят терористите в Сирия, това са Катар и Турция“, каза още Асад.

Източник: blitz.bg

Advertisements

Posted on 28.08.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: